skip to Main Content

Duurzaam winkelen in… Amsterdam

Studenten houden van shoppen. Maar weinig studenten hebben de financiële middelen om fashionate en ook nog eens duurzame kleding aan te schaffen. Toch moet het mogelijk zijn. Waar koop je duurzame kleding en cadeautjes en kun je het ook nog betalen? Elke maand winkelen we in een nieuwe stad. Vandaag: Amsterdam.

Zoals in elke grote stad in Nederland kun je in grote ketens zoals de WAAR-winkel (kadootjes,, lifestyle en food), Lush (cosmetica) en Nukuhiva (kleding) terecht voor jouw groene aankopen. Maar wat zijn de tips van de locals? Geboren in de achtertuin van Amsterdam geef ik jou wat ‘insiders tips’.

Vintage kleding

Amsterdam is voor fashionista’s het walhalla voor vintage. Bekend is uiteraard de Episode (Waterlooplein en Berenstraat) – spottend wel eens de H&M van de vintage winkels genoemd – waar je veel seventies en eighties kleding vindt, van broeken en shirtjes tot schoenen en tassen. Ook Laura Dols, gespecialiseerd in jaren ’50 jurken, komt velen niet onbekend voor. Zeker omdat het een favoriete winkel onder tijdschriftenstylistes is. Andere grote namen, in ieder geval voor mij, zijn I♥vintage, Wini vintage, De tweede ronde, Bij ons vintage en Lady Day. Maar vintage betekent vaak duur, iets wat ons studenten niet als muziek in de oren klinkt.

Tweedehands kleding

Een uitkomst is dus tweedehands kleding. Kringloopwinkels zijn daar ideaal voor, maar die vind je niet zo snel in hartje Amsterdam. Een uitkomst zijn dan de markten. Dagelijks kun je terecht op het Waterlooplein, waar je misschien nog wel kunt afdingen. De Noordermarkt, vlak bij de Westerkerk, is dé place to be onder de modemeisjes. Elke maandagmorgen vind je hier tweedehands kleding. Vooral voor pumps en laarsjes kun je hier terecht. Een aanrader zijn de IJ-Hallen. Elk eerste weekend van de maand kun je op de NDSM-haven terecht voor vanalles dat tweedehands is. Wees er vroeg bij, want dan scoor je de mooiste artikelen. Of ga tegen het einde van de dag, dan scoor je misschien een mooie deal. Nadeel is wel de entree van € 4,-.

Biologisch eten

Een ander aspect van duurzaamheid is biologisch eten. Ook hiervoor kun je natuurlijk terecht bij ketens. Maar dat is lang niet zo leuk als lokale schatten. Neem nou bijvoorbeeld eetcafé DwazeZaken. Pal bij het CS, dus prima om af te spreken of bij te tanken na een dagje shoppen. Hun filosofie? Eerlijk eten met zo min mogelijk rare toevoegingen en van zo dichtbij mogelijk. Jay’s Juices, in de groene winkelstraat Haarlemmerstraat, voorziet jou van jouw dagelijkse dosis vitamines. Bij De Bolhoed kun je terecht met jouw vega(n) vrienden. Voor € 22,50 heb je een 3-gangendiner.

Wil je zelf aan de slag? Check dan de biologische markten. Op zaterdag ga je naar de bio boerenmarkt op de Noordermarkt of de biologische zuiderMRKT op de kruising Johannes Verhulststraat/Jacob Obrechtstraat.

Meer adresjes?

Uiteraard wijs ik je voor een nog volledigere lijst van ‘groene’ adresjes door naar EerlijkWinkelen. Met Amsterdam als bakermat van deze duurzame routes kun je niet om deze shopping list heen.

Heb jij nog tips? Deel ze dan via Facebook of Twitter. Veel shopplezier!

Back To Top