skip to Main Content

Biologisch boeren op de campus

Biologisch Boeren Op De Campus

IMG_0132

Deze aflevering van Kassa Groen bracht me op de hoogte van het ontstaan van voedselcoöperaties; een collectief waarbij mensen direct bij de boer hun biologische groente inkopen en deze groente zelf verder verspreiden. Ik sprak met Nimue Smit en Alexandra Prey die het voor elkaar hebben gekregen om een voedselcoöperatie met studenten op te richten: de Organic Campus.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de Organic Campus op te zetten?
“De Organic Campus is vorig jaar in september begonnen. Nimue en ik wilden studenten helpen om gezonder te leven en gelijk het milieu te ontzien. De moeder van Nimue maakte al deel uit van de ‘Groenteclub’, een voedselcoöperatie die door Barbara Bolt is opgezet. Zo raakten we in contact met BioRomeo, de biologische boer die de groenten kweekt en levert. BioRomeo is een netwerk van lokale biologische boeren. Inmiddels zijn er zo’n vijftig studenten die deelnemen aan de Organic Campus.”

Organic Campus; wat moet ik me daar bij voorstellen?
“Het principe van de coöperatie is simpel: samen delen en samen tijd investeren zorgt voor een goede prijs. Momenteel zorgen Nimue en ik voor de administratie. Dat houdt in dat wij de groente bestellen, het contact met BioRomeo onderhouden en de financiële kanten van de zaak regelen. De andere studenten die lid zijn helpen eenmaal per semester mee met wegen of uitdelen van de producten.

IMG_3619

BioRomeo stuurt iedere week een nieuwe lijst met de beschikbare groentes. Wij mailen vervolgens onze leden en degene die in diezelfde week mee wil bestellen moet tijdig betalen. De vrijwilligers worden opgetrommeld en op woensdagochtend staan we daar met zijn allen te wachten op de aankomst van de boer met zijn bomvolle vrachtwagen met verse groenten. Vervolgens wordt alles uitgepakt en gewogen en na een uur staan alle tassen klaar om opgehaald te worden.

Na iedere bezorging krijgen de deelnemers van die week een mail met informatie over de inhoud van hun tas en recept-ideeën. Nimue en ik houden allebei erg van koken en van goed en gezond eten dus het is voor ons niet moeilijk om nieuwe recepten te vinden of te bedenken. Soms krijgen we ook foto’s van de leden van een goedgelukte maaltijd en die verspreiden we dan weer naar de overige leden. Zo inspireren we elkaar.”

Leuk dat zoveel mensen helpen! Hoe zijn jullie aan al deze vrijwilligers gekomen?
“Al onze leden zijn studenten op Amsterdam University College en bijna iedereen wil gezonder en milieubewuster leven. Het enige wat soms ontbreekt is het geld om deze biologische levensstijl te kunnen bekostigen. Via de Organic Campus wordt het eten van biologische verse groente bereikbaar en betaalbaar gemaakt.”

ready 2

Hebben jullie nog een boodschap voor studenten?
“Naar onze mening is het niet zo moeilijk om een groener leven te leiden, als je tenminste bereid bent om je gewoontes af en toe eens te herzien en waar nodig aan te passen. Een goed startpunt is om je vleesconsumptie te verminderen naar één of twee keer per week (vegetarisch is natuurlijk nog beter!). Verder ontzie je het milieu ook al als je groenten en fruit uit het seizoen koopt en zo min mogelijk voorverpakt voedsel inslaat. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar je verkleint tevens je ecologische voedselafdruk.”

Geïnspireerd? Er zijn inmiddels verschillende coöperaties opgericht. Is er nog geen bij jou in de buurt te vinden? Hier vind je hoe je zelf een collectief kunt starten. Ik heb al een aantal keer een ‘gewone’ bestelling geplaatst en ben inmiddels helemaal verslaafd aan de aardperen en gele bietjes. En ik ben niet de enige die daar zo over denkt, ook eters scheppen graag nog een tweede keer hun bord vol. Nu nog meer mensen vinden die net zo enthousiast zijn en we kunnen een eigen coöperatie in Maastricht (mijn woonplaats) beginnen!

ready

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top