mooncup

Welke cup heb jij?

Er zijn veel alledaagse dingen waar meer over gesproken mag worden, maar om de één of andere reden kunnen deze onderwerpen erg ongemakkelijk zijn. We hebben vrijheid van meningsuiting, maar toch weten we over van alles niet het precieze hoe en wat. Eén van die dingen is ongesteldheid. Tien jaar lang heb ik maandverband en tampons ‘verspild’, omdat ik de mooncup niet kende (ook wel lunette, soft-, lady-, of mentruatiecup genoemd). Ik, en met mij vele vrouwen, kennen dit niet omdat er simpelweg niet over gepraat wordt.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]”Wat de boerin niet kent, gebruikt ze niet”[/perfectpullquote]

Zoals je wellicht weet zitten er in reguliere tampons stoffen die je niet in je lijf wilt (pesticiden, synthetische stoffen en chloor). Een oplossing voor dit probleem is Yoni, een vrouwen-hygiëne merk dat wél op de verpakking schrijft wat er in zit. En daarbij zijn de producten toxic-free, van biologisch katoen en biologisch afbreekbaar. Maar het kan nog duurzamer.

mooncupEen paar jaar geleden vertelde een Deense vriendin mij over de mooncup. In Denemarken was het al bekend en ze vertelde hoe fijn het was. Ik vond het maar een raar idee – wat de boerin niet kent, gebruikt ze niet. Ik heb zelf al lang moeten wennen aan het idee van de tampon, maar uiteindelijk ben ik het gaan gebruiken omdat bijna alle vrouwen in Nederland dat doen. Dus toen ik hoorde over de mooncup moest ik ook wennen aan dat idee.

Nu, drie jaar later (!), lees ik erover op Nederlandse blogs. Het wint dus terrein in Nederland. Door die bevestiging heb ik uiteindelijk besloten om zo’n cup te bestellen. De drempel was vooral dat het alleen online te bestellen is, en dat het een investering is.

Maar bij deze bevestig ik: de Lunette cup maakt je ongesteldheid een stuk eenvoudiger en hygiënischer. Het voelt natuurlijker omdat het bloed wordt opgevangen in een cupje. Deze spoel je vervolgens af. Je kan zo’n cup wel twintig jaar gebruiken, wat veel geld en afval scheelt. Bovendien heb je veel minder ongemakkelijke situaties, zoals wanneer er geen prullenbakje bij het toilet is. Ook heb je doorlekken veel beter in de hand. Ga jij er ook een aanschaffen?

Meer informatie is te vinden, en ook te bestellen op: www.katoenenko.nl/menstruatiecups/

3 Responses

Leave a Comment