Bulgaarse Tarator
Door Sabine Evers
Een paar weken terug was ik in Sofia, Bulgarije. Dit land heeft mij positief verrast met alle lekkere vegetariër-vriendelijke gerechten. Zo vond ik dus dit Bulgaarse recept: Tarator. Deze naam was eerst moeilijk te onthouden, dus maakte ik er maar tzatzikisoep van, want daar vond ik het een beetje op lijken. Tarator is namelijk een koude, frisse soep; perfect als voorgerechtje of als lichte maaltijd op een warme zomerdag.
Deze soep is ook gezond: de hoofdingrediënten (yoghurt en komkommer) zijn lekker caloriearm. Daarnaast zorgen de walnoten er gelukkig voor dat het ook een voedzame maaltijd is, en bevatten ze omega 3-vetzuren die helpen vet te verbranden en het hongergevoel tegen te gaan. Combineer dit óók nog eens met de vitamine C van het citroensap en je zet een gezonde, frisse soep op tafel.
Nodig voor 4 personen:
- 2 komkommers
- 500 gram yoghurt
- 2 tot 3 teentjes knoflook
- 2 tot 3 eetlepels (gemalen) walnoten
- 1 bosje verse dille
- 1 eetlepel olijfolie
- Peper en zout
- 1 eetlepel citroensap
- Eventueel extra water
How to:
Rasp de komkommers fijn in een schaal. Snijd de knoflook en dille in kleine stukjes. Maal de walnoten fijn om ze vervolgens kort even te roosteren in een pan. Daarna voeg je de yoghurt, knoflook, gemalen walnoten, dille, olijfolie en citroensap bij de komkommer en roer je het goed door. Leng het eventueel nog een beetje aan met water en breng het op smaak met peper en zout.