Over ons

Duurzamestudent.nl is hét online platform over duurzaamheid voor en door studenten. We zijn in 2015 gestart, onder de vleugels van het landelijk studentennetwerk voor een duurzame toekomst: Morgen. Op dit moment bestaat ons vaste team uit 12 vrijwilligers die hun gedachten met jou delen over duurzaamheid in het studentenleven.

DuurzameStudent.nl is er voor alle Nederlandse studenten, mensen die willen beginnen aan een wat duurzamere levensstijl, of mensen die klaar zijn voor meer diepgang.

Maar, wat is duurzaamheid dan precies?

In ieder geval heeft het allang niets meer met geitenwollensokken te maken. Alleen willen we er ook weer geen millennial-ding van maken. Volgens ons is duurzaamheid namelijk gewoon het nieuwe normaal!

Aha, dat kan best kloppen. Maar wat is nu de definitie van duurzaamheid?

Oke, oke. Een kijkje vanuit de wetenschap. 

In 1987 is duurzaamheid binnen een onderzoeksrapport [1] door de Verenigde Naties gespecificeerd als:

“Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.”

Joe, word nou eens even concreet.

Truth be told, het is vrij lastig om duurzaamheid te definiëren. Omdat het de slimste koppen ter wereld al niet lukt, willen wij onze vingers er ook niet aan branden. Wel willen we jou laten weten hoe wij het begrip kaderen op onze website.

Volgens ons gaat duurzaamheid over een eerlijke en veilige plek op aarde voor iedereen [2]. Dat betekent dat wij jou onze kijk bieden op sociale, economische én ecologische thema’s.

DuurzameStudent.nl gaat over duurzaamheid, van licht- tot donkergroen.

Je vindt er artikelen die variëren van licht- tot donkergroen. Praktische tips voor een wat duurzamer leven, of juist complexere duurzaamheidsthema’s in toegankelijke taal: als het bijdraagt aan een duurzamer leven voor de Nederlandse student is het bij ons te vinden!

Hoe doe ik mee?

Student of net afgestudeerd en klaar om jouw groene berichten de wereld in te brengen? Sluit je als vrijwilliger aan bij ons redacteurenteam! De deadline voor aanmelden is zondag 10 december, a.s.. Met een minimum van één artikel per maand, voor minstens zes maanden ben je al welkom. Hier vind je wat het inhoudt om bij ons te schrijven.

Hoe blijf ik op de hoogte?

We zijn te volgen op Facebook.

Ik ben een duurzame start-up/promote een sustainable event/wil graag van jullie netwerk gebruik maken.

Leuk! Dat kan. Stuur een mailtje naar hoofdredacteur Gwen Aartsma voor meer informatie. Heb je vacatures die graag wilt delen? Neem dan een kijkje bij ons zusje, Spring Talents

Wie zijn jullie eigenlijk?

Benieuwd wie nu die overheerlijke recepten voor je schrijft? Die knappe kop die over klimaat in de binnenlandse politiek schrijft? Of misschien naar de redacteur die jou alles over toffe sociale ondernemers vertelt? Je vindt ons allemaal onderaan deze pagina.

Veel leesplezier!

Emma van der Sloot, eindredacteur & Gwen Aartsma, hoofdredacteur.

 

Redacteuren

Justine Amelung

Justine is na haar bachelor aan University College in Rotterdam begonnen aan de master Sustainable Development in Utrecht. In haar studie realiseerde ze zich dat alles op de wereld verbonden is, en we samen moeten werken om de wereld duurzaam te maken. Door actief te zijn bij NJR en te schrijven voor de DS.nl probeert ze jongeren te activeren
en inspireren. Hiernaast houdt ze van fotograferen, koken en reizen.

Max Muller

Max zit in de eindfase van de master Applied Mathematics van de Universiteit Leiden. Voor zijn scriptie doet hij onderzoek naar Smart Grids. Dit zijn elektriciteitsnetwerken waarin men optimaal van hernieuwbare energiebronnen gebruik kan maken. Verder houd deze Amsterdammer van tennissen, hardlopen, schrijven en lezen. Voornamelijk non-fictie boeken over politiek, duurzaamheid en geschiedenis. Schroom niet om hem te mailen als je vragen of opmerkingen over zijn stukken hebt!

Mirjam Hazenbosch

Mirjam studeerde af van University College Utrecht met een BSc in biologie en scheikunde. Sinds 2016 schrijft ze haar PhD aan de University of Oxford. Voor haar promotieonderzoek bestudeert Mirjam de vraag hoe we de voedselproductie in Papoea-Nieuw-Guinea duurzamer kunnen maken. Haar passie voor duurzaamheid heeft Mirjam ontwikkeld tijdens haar reizen naar onder andere China, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Papoea-Nieuw-Guinea. Graag deelt ze haar ervaringen zodat anderen een beetje met haar mee kunnen reizen en denken, en wellicht inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen projecten!

Natalie van Dis

Natalie doet de master Environmental Biology, met een specialisatie in Behavioural Ecology, aan de Utrecht Universiteit. Ze heeft altijd al een grote passie gehad voor de natuur, en wil zich in de toekomst dan ook richten op natuurbescherming in al zijn veelvoud. Eén manier is mensen inlichten over de milieuproblemen die we hebben en wat zij daar als individu aan kunnen doen.

Nick Bijlsma

Nick is één van de Duurzame Jonge 100 en volgt het Community of Energy Top Talents-programma. Hij is bezig met de master Sustainable Development in Utrecht, met een specialisatie in Earth System Governance. Hierbij richt hij zich vooral op het beleid van duurzame ontwikkeling en de energietransitie, omdat hij van mening is dat goed beleid één van de belangrijkste factoren is om de energietransitie te versnellen. Heeft interesse in het gehele duurzaamheidsspectrum en heeft o.a. gewerkt bij de Green Office Utrecht en SustainableMotion.

Nine de JongeNine de Jonge

Nine is masterstudent Culturele Antropologie te Utrecht. Ze heeft een grote interesse in het menselijke gedrag, met name omtrent duurzaamheidskwesties. Vorig jaar had ze een tussenjaar waarin ze zich focuste op het verduurzamen van de samenleving. Zo zette, en zet zich nog in voor Green Office, Groene Generatie NL, Groentetas, NJR en DuKo. Ze is een doener, want alleen door te praten kom je er niet. Tevens is haar motto dat als je de wereld wil verbeteren je bij jezelf moet beginnen.

Nine de Pater

Nine studeert Environmental Sciences in Wageningen en ze studeert af in de richting Environmental Policy. Met deze studie is ze al dagelijks bezig met de invloed van mensen op hun omgeving en andersom. Naast haar studie doet ze allemaal dingen voor een duurzame samenleving. Ze is actief bij Fossil Free en de Nederlandse klimaat beweging. Ook is ze betrokken bij het opzetten van een platform om jongeren te betrekken bij natuurbeheer en -beleid.

Nynke Bonnema

Nynke studeert Culture Organization and Management en heeft een achtergrond in marketing. Door studie, reizen en het ontmoeten van mensen is ze er nu van overtuigd dat wij de generatie zijn die een omslag moeten maken om de wereld te verduurzamen. Volgens haar is de eerste stap om duurzaamheid leuker en toegankelijk te maken. Weg met het geiten wollen sokken imago, sustainability is sexy!

 

Willemijn SneepWillemijn Sneep

Willemijn is journalist en al een jaar of tien overtuigd dat geen vlees eten het beste is dat je voor een schonere, gezondere en eerlijkere wereld kunt doen. Sinds kort zelfs helemaal veganistisch gaan eten, om nog wat meer daad bij het woord te voegen. Laat graag zien dat koken dan nog steeds leuk is en geen gat slaat uit je studentenbudget.

Bronnen

  1. Brundtland Commission(1987). Report of the World Commision on Environment and Development: Our Common Future.  . United Nation’s WCED.
  2. Deze ‘sweet spot for humanity’ is makkelijk uitgelegd in dit filmpje van anderhalve minuut. Meer lezen? Bekijk bijvoorbeeld eens A Safe and Just Space for Humanity (2012), een Oxfam Discussion Paper door Kate Raworth.

3 thoughts on “Over ons

  1. Beste redactie,

    houden jullie je pagina’s over duurzame studiemogelijkheden nog up to date? Ik wil hem delen met mijn studenten maar ik zie dat de datum 2011 betreft…

  2. Nog een vraag mbt de duurzame studiemogelijkheden. Is er ook een lijst met MBO opleidingen of behoren zij niet tot jullie doelgroep?

    mvg R. Alkemade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *