skip to Main Content

Waarom gooien we anno 2019 nog sigarettenpeuken op de grond?

Waarom Gooien We Anno 2019 Nog Sigarettenpeuken Op De Grond?

Vorig jaar zomer werd bij aankomst op een festival een kleine sigarettenkoker in mijn handen gedrukt. “Peuken op de grond kan anno 2018 echt niet meer”, was het motto van de organisatoren. Het deed me nadenken over waarom het zo normaal wordt gevonden om je sigarettenpeuk ‘gewoon’ op de grond te gooien en wat de gevolgen zijn voor het milieu.

Door: Vera Kurpershoek

Festivals vinden vaak plaats in natuurgebieden met gras en zand: Lowlands op een groot open grasveld, Into the Woods in een groot bos en Wildeburg in een recreatiegebied met strandjes en dichtgegroeide bamboebossen. Plekken waar je normaal gesproken (hopelijk) nooit achteloos afval dumpt. Toch lijken zelfs de meeste bewuste mensen hun groene hart tijdens het festivalseizoen thuis te laten en worden dagelijks kilo’s aan peuken in het zand, in het gras of in het water gegooid. Op het meerdaagse festival Wildeburg drukte een lange rij van weckpotten met opgeraapte peuken van de editie het jaar ervoor je met je neus op de feiten. Wanneer zien we eindelijk het probleem in van sigarettenpeuken, waarin duizenden toxische chemicaliën zitten – waaronder arseen en zware metalen – en die bovendien moeilijk op te rapen zijn?

Het probleem

Dit peukenprobleem beperkt zich natuurlijk niet alleen binnen de hekken van de festivalterreinen. Je hoeft maar op een willekeurige plek op straat of in de goot te kijken en je ziet tientallen peuken liggen. Vaak gebeurt het achteloos, maar het dumpen van een sigaret op straat is niet zonder gevolgen. Volgens het Belgische recyclebedrijf wecircular.be worden in België alleen al dagelijks 30 miljoen peuken weggegooid, kost iedere weggegooide peuk 500 liter water en duurt het 15 jaar voordat een peuk volledig verteerd is.

Ook zorgen de oranje kontjes voor vervuiling van ons water en het leven dat zich daar bevindt. Uit een onderzoek waar peuken in een aquarium waren gegooid, bleek dat na 96 uur de helft van de vissen was overleden. Je kan je wel voorstellen dat de miljoenen peuken die ieder jaar in de Amsterdamse grachten worden gedumpt het onderwaterleven niet veel goeds doen. Daarnaast zijn de stoffen nicotine en cotinine zelfs door geavanceerde waterzuiveringsinstallatie niet volledig te filteren en komen ze zo in ons ‘schone’ water terecht. Gooi je sigarettenpeuk daarom ook niet in de gracht of in een waterput.

Vervuilende tabaksindustrie

Sigaretten zijn trouwens niet alleen aan het eind van hun levenscyclus schadelijk voor het milieu. De tabaksteelt en -productie is volgens de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties ‘één van de meest milieuvernietigende landbouwactiviteiten’. Volgens dit artikel van Vrij Nederland uit 2017 wordt tabak op intensieve wijze geteeld en niet geroteerd met andere gewassen. “Dit maakt tabak kwetsbaar voor ongedierte en ziekten, wat weer grote hoeveelheden chemicaliën vraagt om de plantjes te beschermen. Veel van deze chemicaliën zijn zo schadelijk voor mens en milieu, dat ze verboden zijn in welvarende landen – een belangrijke reden waarom tabak juist in ontwikkelingslanden wordt geteeld.” Ook kost de grote vraag naar sigaretten veel landbouwgrond: 4,3 miljoen hectare (iets groter dan Nederland) in 124 landen. Hiervoor worden gigantische stukken bos gekapt, en ontbossing is weer één van de grootste veroorzakers van klimaatverandering.

De enige oplossing

Een kleine stap naar een oplossing voor het peukenprobleem zouden kleine geurloze peukenkokers kunnen zijn die voorkomen dat peuken in de natuur terecht komen, zoals deze pocket ashtrays van BIC. LITTI is een initiatief van studenten van de NLH Hogeschool: een aansteker en asbak in één. Ondertussen heeft de festivalmarkt veel interesse getoond in het product en kijken de studenten hoe ze aan deze vraag kunnen voldoen.

Maar ook dan moeten de peuken ergens heen en vaak belanden ze alsnog op de vuilnisbelt waar hun toxische chemicaliën in het grondwater sijpelen. De beste oplossing voor mens en milieu is natuurlijk stoppen met roken. Als je het niet voor je eigen gezondheid doet, dan misschien voor de gezondheid van de wereld waarin je leeft.

Dit bericht heeft 11 reacties
  1. Goed initiatief. Mensen sensibiliseren om peuken in speciale vuilbakjes te doen. Verzamelen zoals met batterijen en op een goede manier verwerken? Hopelijk komen we samen tot een goede oplossing. Veel succes. Ciel

  2. Amsterdam ligt vol met peuken, sinds er in in huis steeds minder tot niet gerookt meer mag worden, en in de kroeg, lijkt de straat, de perken, de parken, de ruimte rond bomen (de aarde) één grote asbak geworden…ik vind het schandalig! Er iets van zeggen levert een grote bek op….Dat moet je in Singapore of New York niet proberen want dan krijg je een fikse boete, tijd dat dat hier ook gebeurt….er word genoeg belasting verdient aan sigaretten om er een anti peuken politie op na te houden.

  3. Ik ben verslaafd aan roken en ben daar niet trots op. Wij mogen idd nergens nog binnen roken en van mijn gezin zelfs niet in mijn eigen huis. De straat is nog 1 van de weinige plekken waar je kan roken, maar daar staan geen asbakken of zelden een rookzuil. Het is wel ordinair (roken op straat), maar de verslaving wint. Ergens op vakantie in Europa (Kroatië? Zwitserland?…?) , ik weet niet meer waar, kregen we bij de ingang van een park een kokertje mee om je peuken in te doen na het roken. Dat vind ik een goede oplossing en geeft de roker ook een beter gevoel….. Ik ga googlen…. op zoek naar peukenkokers!!

    1. Greet, het is echt jouw verantwoordelijkheid om een zak-asbakje bij je te hebben. Afwezigheid van openbare prullenbakken is geen excuus om de peuken in het milieu achter te laten. Die zak-asbakjes lossen overigens maar een deel van het probleem op, als zwerfafval-verzamelaar vind ik veel weggegooide sigarettenpakjes en cellofaanresten. Rokers hoeven hun geliefde gewoonte c.q. verslaving niet op te geven, ze moeten wel zelf hun rommel opruimen (dus een veegploegje vormen en regelmatig het koffie en rookplekje even schoonvegen). Is ook heel goed voor het imago!

  4. dus meer als de helft van alle landen op deze aardkloot met 196 landen is een ontwikkelingsland?
    ca. 100 ontwikkelingslanden?
    want je beweert dat tabak in ontwikkelingslanden word gemaakt
    en je beweert dat tabak in 124 landen word gemaakt

  5. Iedere burger zorgt voor een peukenfles.
    Een plastickflesje in je huis is een ideale verzamelbox voor je peuken.

    Zonder peuken is het leuker.

    Georges Dhollander

  6. Dag Vera,

    Peukenzee houdt zich bezig met het terugdringen van de peuken op festivals en evenementen. Aangezien er op dit moment een giga-hoeveelheid sigarettenfilters op de grond beland, hebben wij besloten festivals én moeder natuur een handje te helpen.

    Dit doen wij door creatieve diensten aan te bieden, waardoor festivalgangers op een leuke en enthousiaste manier bewust worden van het weggooien van hun sigaret. Daarnaast bieden wij ook zak-asbakken (van GERECYCLED PLASTIC) aan om het de festivalganger extra makkelijk te maken, zodat die filters niet in de natuur belanden!

    Afgelopen zomer hebben wij 13 festivals/events verholpen van het peukenprobleem. Zo hebben wij bijvoorbeeld op Wildeburg gestaan, maar hebben wij ook tijdens de Rain Dance Project het vondelpark schoongehouden en is het Bos in Amersfoort na het Into The Woods festival peukenvrij opgeleverd.

    Ik zou graag in contact met je willen komen, voor een paar vragen.

  7. Een ontzettend goede vraag, ook voor 2020. Zoals hier al valt te lezen is onze hoofdstad zwaar vervuild. De bulk van die vervuiling wordt gevormd door het Oranje Bibsje. Deze soort bivakkeert het liefst in grote groepen onder bankjes. Na eenmaal te zijn verveld, verspreiden ze zich om een eigen bestaan op te bouwen. Eigenlijk zijn ze overal. Waar je ook staat, binnen een straal van een meter ligt er wel eentje. In zo’n omgeving laat je je kinderen toch niet spelen? De tijd dringt. De vervuiling gaat maar door en Nederland doet er effectief niets aan. Alle methodes om het probleem hier aan te pakken, vangen bot. Strenger handhaven: niet Nederlands. Bewustwording kweken: het boeit de mensen niet. Opruimen: dweilen met de kraan open. De enige manier om hier effectief werk van te maken is door de schadelijke filters uit de sigaret te laten halen. Dan belanden er enkel nog wat kruiden en papier op straat. Nog steeds niet optimaal, maar tenminste fijner voor de vissen en onze volksgezondheid. Blijven de thans niet werkende filters erin, dan moet er statiegeld op worden geheven. Dan zul je ze waarschijnlijk ook niet meer tegenkomen in het straatbeeld. Dit jaar ga ik mijn steentje bijdragen aan een oplossing voor het peukenprobleem door te corresponderen met beleidsmakers en de industrie. Ik doe dat alleen, maar weet dat ik het voor velen doe. Europese wetgeving afwachten duurt te lang. Het is tijd dat deze kwestie een slothoofdstuk krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top