skip to Main Content

Duurzaam op reis? Deze tips helpen je op weg.

Duurzaam Op Reis? Deze Tips Helpen Je Op Weg.

Duurzaam reizen klinkt misschien lastig of misschien wel onmogelijk. Helemaal klimaatneutraal op vakantie gaan wordt inderdaad wel erg moeilijk… Toch kan je met deze tips op een relatief makkelijke manier je reis wat duurzamer maken!

Vervoer

Vliegtuig
Een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk aan denkt is het vliegtuig. De luchtvaartindustrie is een van de vervuilendste industrieën op aarde. In 2020 heeft de Nederlandse luchtvaartindustrie 7,6 miljard kilo CO2 uitgestoten. Voor een retourtje naar bijvoorbeeld Barcelona stoot je per persoon rond de 500 kilo CO2 uit. Dit is een goede reden
om niet een vliegtuig te pakken. Kijk daarom eens naar de andere mogelijkheden voor vervoersmiddelen naar je bestemming zoals per trein of bus.

Trein
Een treinreis heeft genoeg voordelen, al kost het soms iets meer tijd en geld. Afgelopen zomer heb ik met een Interrailkaart gereisd: een initiatief van de EU waarmee je als jongere een bepaald aantal dagen onbeperkt mag reizen binnen Europa. Ik kan dit iedereen aanraden! Met mijn interrail-reis (van Spanje naar Nederland met 5 tussenstops) heb ik 90% van de CO2 bespaard (bron: InterrailEU) in vergelijking met dezelfde reis vliegen.

De reistijden vanuit het midden van Nederland met de trein in Europa.

Auto
Wat vroeger vaak werd gedaan en heel milieubewust is, is liften. Mijn ouders hebben mij vaak verteld over de avonturen die ze beleefden wanneer ze al liftend naar hun vakantiebestemming gingen. Helaas liften niet meer zo vaak voor vanwege de veiligheid, maar het idee is eigenlijk heel duurzaam. De meeste mensen zitten namelijk vaak alleen in een auto. Als in Nederland in elke auto op de snelweg 4 mensen zaten, zouden er in de spits 70% minder auto’s rijden (bron: milieucentraal). Gelukkig is hier een oplossing voor bedacht: via blablacar.nl kunnen mensen aangeven waar ze naar toe rijden en dan kan je voor een klein bedragje meerijden. Je zou het natuurlijk ook nog op de ouderwetse, helemaal gratis, manier kunnen proberen!

Eten en drinken

In warme landen is de neiging heel groot om steeds even een flesje water te kopen. Toch is het een stuk beter om 1 fles mee te nemen die je steeds kan bijvullen. In landen waar je geen kraanwater kan drinken is dat iets lastiger, maar je kan bijvoorbeeld alleen 5 liter flessen kopen en je drinkfles steeds bijvullen. Dit bespaart een hoop kleine plastic flesjes.
Wil je nog beter bezig zijn? Gebruik een drinkfles met een filter. Bijvoorbeeld de LifeStraw; deze fles heeft een filter in het rietje waardoor je overal ter wereld uit de kraan kan drinken (of zelfs uit een rivier, als je zou willen).

Ook tijdens het boodschappen doen of uit eten gaan kan je het best alle plastic flessen, verpakkingen, rietjes en tassen vermijden. Probeer nee te zeggen wanneer je in een winkel of restaurant plastic aangeboden krijgt wat je eigenlijk niet nodig hebt, zoals een plastic rietje in je drankje.

In steeds meer landen komen er mogelijkheden om vegetarisch of vegan te eten. In Aziatische landen bestaan de overheerlijke vegetable curries en in Europa zijn er zeker in grote steden ook steeds meer opties voor lekkere vegan maaltijden.

Accommodaties

Voordat je een accommodatie boekt voor je verblijf, is het handig om te checken of deze accommodatie duurzaam is. Hotels die veel aandacht aan duurzaamheid geven hebben vaak een ‘eco label’. Er zijn enorm veel verschillende labels op het internet te vinden, maar eentje die makkelijk te herkennen is op bijvoorbeeld Booking.com is het ‘Green Key keurmerk’.

Speciale hotels die rekening houden met het milieu en klimaat zijn ‘Eco hotels’. Maar wat is er anders aan een eco hotel vergeleken met een normaal hotel? Ik geef wat voorbeelden. Ten eerste bespaart de accommodatie energie door bijvoorbeeld goede isolatie en timers op de verlichting. Ook kan het gebruik van een sleutelkaart zorgen voor energiebesparing: wanneer jij weggaat en dus de sleutel uit de houder haalt wordt alle elektriciteit op jouw kamer/appartement uitgeschakeld. Wegwerp shampoo’s en zeepjes worden in dit soort hotels ook niet meer uitgedeeld, ze zijn vervangen door hervulbare verpakkingen.

Tot slot wordt er bewust omgegaan met het eten. Bij een buffet wordt vaak onnodig veel eten na afloop weggegooid. Eco-hotels houden hier rekening mee en vragen bijvoorbeeld vooraf wat je voor ontbijt wilt hebben. Een hotelketen in Nederland die verschillende eco-hotels heeft, heet ‘Conscious Hotels’. In deze hotels wordt alleen groene energie gebruikt en is al het eten en drinken wat geserveerd wordt 100% biologisch.

Zelf kan je ook nog rekening houden met hoe duurzaam jij je verblijfplaats maakt. Moet de airco de hele dag staan blazen? Of gooi je je handdoek echt na 1 keer gebruiken al op de grond om te laten wassen? Dit zijn allemaal dingen waar je over na kan denken. Zo ben je met kleine veranderingen toch al een heel eind op weg om de wereld een stuk duurzamer te maken.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Tot slot heb ik nog een handig lijstje van dingen die je mee kan nemen op jouw duurzame reis:
● Herbruikbare drinkfles / fles met filter
● Herbruikbare tas, voor boodschappen en het strand
● Powerbank op zonne-energie
● Shampoo bar (zodat je kleine flesjes shampoo kan vermijden)
● Bamboe tandenborstel en natuurlijke tandpasta
● Duurzame zonnebrand (zonder oxybenzone, dit schaadt koraalriffen)
● Rietje van metaal of bamboe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top