skip to Main Content

Door de redactie getest: vruchtensap

Saptest

Guave, limoen, cactusvijg, sharonfruit… De duurzame student let op de vitamientjes en tegenwoordig kan dat in elke tropische vorm.

Tijd om het één en ander te testen. Welke methode laat je snel veel fruitsoorten proberen én vergt ook nog minimale inspanning? Precies: we zijn sappen gaan proeven.

4 leden proefpanel, 4 sapjes en 1 ijverig schrijvende reporter.

Boodschappen

Na een kwartier flessenstaren in de reformwinkel en scannen op de trefwoorden: lekker, voldoende spannend en budget, kocht ik uiteindelijk een pak aardbei-framboos (Ekoland €2,89), een fles guave-aloë vera (NatuFood €3,25) en 3 appels, 2 passievruchten en 1 peer om zelf te persen(€4,20). Bij de Albert Heijn heb ik ook nog een pak Fair Trade appel/limoensap gescoord à €1,30.

Mijn panel bleek aardig bekend met biologische producten en zelfs specifiek met de merken die ik had ingeslagen. Zo had de helft al eens het appel-limoensap gekocht; “de verpakking is mooi, trekt de aandacht, dan probeer ik het wel”.

Oordelen

Dat sap was dan ook minder onderwerp van discussie dan hetgeen ik zelf voor ze heb gebrouwen. Om echt gezond bezig te zijn, pureer je ook de schillen van de appels en peer mee, maar dit komt het uiterlijk niet bepaald ten goede. Dat het op hachee leek was misschien nog de meest milde beschrijving. Niet iets om een nieuwe liefde voor te zetten als die voor het eerst op bezoek komt. Alhoewel het wel gesprekstof levert natuurlijk.

Zelfgemaakt sap

Het brouwsel viel echter wél in de smaak. “Het ruikt naar chupachups!” Blij verrast met de smaak, maar omdat het nogal dik was, waardeerden ze het vooral als ze het appelmoes mochten noemen. Tip hierbij dus: zeef het! Eindcijfer: 7,4

Fair Trade appel-limoen

Het welbekende, simplistische Fair Trade pak zorgde voor meer verdeelde meningen. Je houdt van een prikkelend extraatje in je appelsap of niet. Stel dat je je biologische biertje eens opzij zou willen zetten, zou dit een lekkere mix zijn met wodka. Eindcijfer: 6,5

Ekoland aardbei-framboos

Ook Ekoland deed discussie ontstaan. Omdat het aardbei-famboos is, rees de vraag welke vrucht dominant was, dit bleek de aardbei te zijn. De grootste aardbeiliefhebber proefde echter alleen framboos en was zo teleurgesteld dat hij een het zesje gaf. De rest vond het een heerlijke jam-achtige geur hebben, maar niet te zoet smaken. Eindcijfer: 7,1

NatuFood guave-aloe vera

Het laatste sap was volgens opschrift niet alleen goed voor het maagdarmkanaal, het bevatte ook guave. Dat is een zoete vrucht, maar de aloë vera compenseerde die zoetheid. Althans voor 2 voor onze panelleden was de combi niet geslaagd en zij gaven daarom een 5 en een 5,5. De andere 2 waren echter helemaal enthousiast. “nou, wat tropisch… ik word er een beetje vrolijk van!”. Met hun 8 en 7,5 erbij is het eindcijfer een 6,5.

Conclusie

Zo zullen smaken altijd verschillen. En als zoet of zelfgemaakt je ding niet is, heeft je lokale bio-super nog tientallen andere. Er zit er sowieso één tussen waarvan jij net zo blij wordt als bovenstaande proefpanelleden!

Back To Top