skip to Main Content

FairClimate ambassadeur Suzanne Maas

Ontbossing en klimaatverandering in Mato Grosso

“Klimaatverandering is overal om je heen. Bloemen die te vroeg in bloei staan, smeltende poolkappen, natte zomers, zachte winters. Valt het klimaat nog te redden? Wij denken van wel en geven je graag de kans om met eigen ogen te zien hoe klimaatverandering in Brazilië speelt.”

Na het bezoeken van een symposium over klimaatverandering en ontwikkelingslanden, kreeg ik dit mailtje gestuurd, waarin werd opgeroepen om je op te geven om als klimaatambassadeur op reis te gaan naar Brazilië.

Als student milieuwetenschappen – met een minor in ontwikkelingsgeografie – was dit precies de praktijkervaring die ik zocht, en dan ook nog eens op reis naar Brazilië! Vol goede moed schreef in een motivatiebrief en werd ik (toch enigszins tot mijn verbazing) uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een week later zat ik met een knoop in mijn maag te wachten tot ik gebeld werd. Eindelijk ging mijn telefoon. En: Woehoe! Ik ben het geworden! Samen met nog 6 studenten was ik verkozen tot ambassadeur van de FairClimate campagne van ontwikkelingsorganisatie ICCO.

De FairClimate campagne draait om het samenbrengen van twee grote problemen van onze tijd: klimaatverandering en de ontwikkelingsproblematiek. Terwijl westerse landen als Nederland de meeste broeikasgassen uitstoten, komen de klappen het eerst en hardst aan bij ontwikkelingslanden.

Voor de reis naar Brazilië hebben we bij ICCO verschillende trainingsdagen gehad, waarin we werden onderwezen in de thematiek van klimaatverandering, ontwikkeling en ontbossing. Daarnaast kregen we workshops in interculturele communicatie, persvoorlichting en fotograferen. Op 7 juli 2008 werden we officieel geïnaugureerd als ambassadeurs en kregen we onze laatste les, van niemand minder dan minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking.

Begin augustus was dan eindelijk het moment daar: we vertrokken naar Brazilië! 7 ambassadeurs, twee medewerkers van ICCO en Victoria Koblenko vormden samen het reisgezelschap. We hebben de hoofdstad Brasília en de staat Mato Grosso bezocht. Mato Grosso is velen bekend, omdat de ontbossing daar het snelst gaat ter wereld. Met eigen ogen zagen we de kilometers braakliggend land, waar een aantal jaar terug nog dik regenwoud stond. Tijdens onze reis hebben we met veel verschillende mensen gepraat, van indianen en kleine boeren tot de grootste private sojaproducent ter wereld en medewerkers van het ministerie van Milieu. Deze gesprekken hebben ons inzicht gegeven in de problematiek rond ontbossing en klimaatverandering en gaven ons de nodige houvast in het tastbaar maken van de problemen.

Terug in Nederland gaat ons ambassadeursschap pas echt van start. We hebben gesprekken met de media, trekken het land in om presentaties en workshops te geven en vertellen onze eigen achterban over onze ervaringen. Samen werken we aan een eerlijker klimaat en hopen we mensen te inspireren tot verandering!

Suzanne Maas, FairClimate ambassadeur

zie ook:
www.fairclimate.nl
fairclimate.hyves.nl

Back To Top