skip to Main Content

Global Minded

Françoise de Gelder werkt met real-life cases van duurzame ondernemers

Sinds september loop ik stage bij Enviu-innovators in sustainability. Ik ben project assistent van de Global Minded competitie, een van de projecten die Enviu heeft lopen.

In Global Minded werken Nederlandse studenten aan real-life cases van duurzame ondernemers. Zo krijgen studenten zicht op de mogelijkheden binnen duurzaam ondernemen en de ondernemers de mogelijkheid een bedrijfsprobleem op een laagdrempelige manier te laten oplossen.

Na 3 jaar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam heb ik nog 1 vak te gaan om mijn bachelor te halen. Januari 2009 is mijn maand van afstuderen, dus tijd om verder te denken! Met 22 jaar heb ik nog niet de intentie me te settelen wat werk betreft (verder ook niet trouwens…). Ik moet nog beginnen met het inventariseren van arbeidsmogelijkheden aangezien de universiteit je daar behoorlijk in belemmerd. Nul ervaring, alleen theoretische kennis. Ik heb natuurlijk een hoop geleerd maar moet het toch van mijn eigen sociale vaardigheden hebben om straks een succesvol sollicitant te zijn! Een master trekt me momenteel ook niet aan, omdat het wetenschappelijke van de universiteit me tegen is gaan staan. Wellicht een andere studie maar wat dan?

Met deze achtergrond kwam ik op het idee een stage te gaan lopen. Maar dan niet zomaar een saaie onderzoeksstage die binnen de universiteit wel even te regelen was. Nee, een stage passend bij mij. Zonder enig idee wat ik wilde heb ik me domweg op een online stagesite ingeschreven. Dit was een goeie zet, want er kwamen wel 10 stages per dag voorbij waardoor ik op de hoogte werd gebracht van wat er eigenlijk allemaal bestaat aan bedrijfsleven. Zo ben ik bij Enviu terecht gekomen. Ik was direct verkocht! Ik werd uitgenodigd op sollicitatie en heb mijn beste sociale beentje voorgezet. Blijkbaar heeft dat me geholpen, want een week later werd ik gebeld dat ik was aangenomen. Jippie!

Als projectassistent van het Global Minded project fungeer ik als ondersteunend regelneefje en dat bevalt me erg goed. Contacten onderhouden, sponsors, bedrijven en onderwijs instellingen werven, artikelen schrijven en documenten bijhouden. Heerlijk om doelgerichte taakjes en projectjes af te handelen zonder dat eindeloze theoretische gezwets dat ik gewend ben. Dit is een behoorlijke openbaring voor mij geweest: de wetenschap vind ik enorm interessant maar de uitvoering is niks voor mij. Geef mij maar een project en ik zet alle zeilen bij, wapper de handjes en ben blij als het een succes wordt. Dit alles heeft qua inhoud wel met mij studie te maken maar is geen wetenschappelijke benadering. Daarom schrijf ik een essay over de interne werking van Enviu als organisatie berustend op een klein aantal vaste werknemers, stagiaires en vrijwilligers.

Met plezier sta ik nu dagelijks om 7.15 naast mijn bed (waar eerst 9 uur al teveel gevraagd was) en heb ik lol op kantoor met inspirerende mensen met idealen en veelal een steekje los. Duurzaamheid is absoluut iets om in ogenschouw te houden en het zal je verbazen wat denken buiten het stramien naar boven kan halen. Dat geldt natuurlijk absoluut niet alleen voor duurzaamheid maar wel voor alles waar jij enthousiast van wordt en een toekomst voor jezelf in ziet. Dat is mijn insteek geweest: nu eindelijk iets doen wat ik leuk vind!

Relevante link(s):
www.globalminded.nl
www.enviu.org
www.stagemotor.nl

Back To Top