skip to Main Content

Snoep verstandig, eet een appel!

Appels met appels vergeleken

Appels met appels vergelijken

Als Groentetasser[1] heb ik al heel wat biologische groenten en fruit verkocht én gegeten. Maar wat ik nu ga doen, gaat voor mij een eerste ervaring zijn. Ik ga appels met appels vergelijken. De vier soorten die hier voor in aanmerking komen zijn (zie de foto v.l.n.r.) de Elstar, de Alkmene, de Delcorf en de Cox’s. Allen zijn biologisch, dus de vergelijking komt neer op hoe de appels ten opzichte van elkaar smaken.

Elstar

Van alle appels is de Elstar het zoetst en het meest vochtig. Hij is geschikt als tussendoortje, maar een servetje erbij kan handig zijn. Uit ervaring kan ik zeggen dat het zeer goed smaakt in een zelfgemaakt appeltaartje.

Alkmene

De meest verassende appel voor mijn fijnproevende tong is de Alkmene, hij laat een subtiel spoor van tinteling na. Hij is minder zoet dan de Elstar en enkele mede-appelproevers vinden ‘m enigszins zuur.

Delcorf

De Delcorf heeft zachter vruchtvlees dan de Elstar en de Alkmene. Verder is hij iets minder fris en ‘sprankelend’ van smaak. Een opvallende eigenschap van dit appeltje is dat hij in eerste instantie zoet proeft, maar bij het doorkauwen komt er een heerlijk kruidig smaakje vrij. Daarom, én vanwege zijn absorberende potentie lijkt het mij een geschikt appeltje voor een appelflap of als confituur (met kaneel!) door de yoghurt.

Cox’s

Het laatste appeltje onder beschouwing is de Cox’s. Het is een knapperig en zoet appeltje die kruidig en daardoor vol van smaak is. Een zeer geschikt appeltje om te eten als tussendoortje!

Trek gekregen?

Heb je nu ook zo’n zin gekregen in een appeltje voor de dorst, of in een overheerlijke appeltaart, appelflap of yoghurt met appelconfituur, neem dan eens de kleine moeite om ze bij een biologische boer, of van de biologische markt, vandaan te halen! Mijn ‘test appeltjes’ zijn gekomen van het fruit en zuivelbedrijf: Nieuw Slagmaat in Bunnik (Marsdijk 5, telefoonnummer: 030-6371539). De prijs was één euro per kilo.


[1] Groentetasser: vrijwilliger voor een biologische groente- en fruitstand op de Universiteit Utrecht, zie voor meer informatie: www.groentetas.nl

Back To Top