skip to Main Content

WATT leuk dat duurzaam feesten!

Sinds wanneer denken jongeren aan het milieu wanneer ze uitgaan?

Sinds wanneer denken jongeren aan het milieu wanneer ze uitgaan? Nou, vanaf nu dus. Of 4 september om precies te zijn, maar misschien ben jij nog niet in de eerste sustainable dance club schuine streep poppodium ter wereld geweest. En dat terwijl die zowaar in Nederland staat. In Rotterdam om precies te zijn.

Het oude Nighttown is omgedoopt tot WATT. En dat is niet alleen maar om constant miscommunicatie te veroorzaken (“Waar ga jij dit weekend heen?” “WATT.” “Waar je dit weekend heen gaat?” “Naar WATT.” “O zo”), maar ook een verwijzing naar één van de energievormen die in deze tent worden bespaard.

Keiharde maatregelen

WATT belooft namelijk 30% minder CO2-uitstoot te veroorzaken, 50% minder afval te produceren, 30% minder energie en 50% minder water te verbruiken dan vergelijkbare clubs.

Dit doen ze door:
-de toiletten door te spoelen met regenwater;
-de urinoirs niet door te spoelen, maar een laag olie onderin te leggen welke na gebruik de bemesting voor de planten in de “groene oase” (binnentuin en –dak, c.q. rookgedeelte) vormt;
-de planten ademen zelf natuurlijk zuurstof uit en nemen CO2 op;
-de bekers te recyclen;
-biologisch voedsel te serveren;
-groene stroom te gebruiken;
-LED-verlichting voor alle vaste theaterverlichting te gebruiken;
-een revolutionaire dansvloer neer te leggen die de energie van de dansers omzet in energie voor het licht en geluid in de zaal.

Feesten centraal

De nadruk bij een avondje stappen in WATT blijft echter wel absoluut op het feest liggen. De line-up liegt er dan ook niet om en is erg gevarieerd. Ondergetekende houdt van technofeestjes en rock-concerten en kan in beide gevallen in WATT haar hart ophalen. Dat heb ik dan ook gedaan en zal ik blijven doen. Ondanks het hele media-circus dat erom heeft gedraaid, is er een ongedwongen sfeer, dus geen “zien en gezien worden”, maar heerlijk losgaan. Al valt er genoeg te bekijken.

Leden van de oude garde vergelijken het nog graag met Nighttown en zijn ontzettend enthousiast. ,,Een tweehonderd procent verbetering,’’ riep onder vele anderen Kane-gitarist Dennis van Leeuwen.

De duurzaamheid is alleen te merken voor de opmerkzame bezoeker, een beetje festivalganger kijkt immers niet op van een bekerverzamelaar.

De grootste blikvanger –de energieopwekkende dansvloer- is op het moment op tournee om de rest van de wereld kennis te laten maken met het duurzame concept. Michel Smit, directeur van Sustainable Dance Club die het duurzame bedrijfsplan voor Watt bedacht, voorspelt dat de volgende sustainable club in Berlijn of Londen zal komen, maar de tour gaat komend jaar door naar Amerika. Als dat land duurzaam kan worden, zijn de wonderen de wereld nog niet uit.

Back To Top