skip to Main Content

Mos op je dak!

Daktuinen worden gesubsidieerd

Gebouwen met lelijke grijze platte daken, zoals kantoor- en  flatgebouwen en studentenhuizen, zijn geen lust voor het oog. Gelukkig komen ‘Groene Daken’ steeds meer in opmars.
Het plan is simpel, je rolt matten met mos, gras of sedumplanten (soort vetplant) uit en zo creëer je natuur en kleur op je dak. De voordelen op een rijtje:

• Groene daken vangen fijnstof weg en verbeteren dus de (lokale) luchtkwaliteit.
• Groen zorgt voor een beter leefmilieu en ziet er leuk uit.
• Daken met begroening isoleren, dus ze zijn in de zomer koeler en in de winter warmer.
• Groene daken houden regenwater vast, wat meewerkt om overbelasting en overstort van het riool te voorkomen na een flinke plensbui.

Ben je enthousiast geworden en wil je ook een groen dak? Via de vereniging voor hoveniers kun je een bedrijf vinden bij jou in de buurt. Je krijgt zelfs subsidie als je in Groningen (30euro per m2), Rotterdam (25 euro per m2) of Amsterdam (20euro per m2) woont. Ook de gemeenteraden van Utrecht en Den Haag denken na over mos op het dak, maar hier zijn de plannen nog niet door de gemeenteraad heen.

Wil je weten hoeveel je dak gaat kosten? Hier kun je een indicatie krijgen. Een plat dak van 25m2 met een hoogte van vijf centimeter kost bij dit bedrijf 651 euro. In Groningen kun je voor een dak van 25m2 een subsidie van 750 euro aanvragen. Het is dus gratis om je dak van planten te voorzien!! En wie wil dat nou niet, een mooie daktuin op kosten van de stad. 

Back To Top