skip to Main Content

Duurzame Don?

Don Gerritsen vraagt zich af of hij een duurzame student was

Je bent jong, ambitieus en je wil wat met je leven! Wat zie je in de wereld? Klimaatverandering, armoede, honger, ontbossing, dierenleed, kinderarbeid, droogte, kindersterfte… er is zo veel te doen!

Daar moest ik iets aan veranderen, dacht ik toen ik zo’n 17 jaar was. ‘De wereld verbeteren’, noemde ik dat dan. Vooral milieuvervuiling ging mij erg aan het hart. Auto’s vond ik per definitie slecht en vlees eten uiteraard uit den boze. Ik ging iedere dag naar het bos. Ook kocht ik een tijdje geen nieuwe kleren meer, alleen maar ‘hyperoverconsumentisme’ in mijn ogen. Vooral toen ik een tijdje in de VS had gereisd, werd dat beeld alleen maar versterkt.

In de loop der jaren is dat beeld toch enigszins realistischer geworden. Maar zeker niet minder idealistisch. Ik zou mezelf wel als een duurzame student willen bestempelen, ware het niet dat ik sinds een maand een werkende man ben. Een duurzame student ben ik dus niet. Maar tijdens mijn studietijd heb ik me hard ingezet voor duurzaamheid op verschillende fronten.

In 2003 ben ik begonnen met de studie milieu maatschappijwetenschappen in Nijmegen. In 2005 ben ik naar India afgereisd om daar duurzaamheids- en milieulessen te geven op middelbare scholen. Na mijn terugkomst heb ik ook de bachelor sociale geografie opgepakt. Toen ik de twee bachelors heb afgerond, ben ik de master International Environmental Politics gestart in Bristol, UK.

Mijn droom was al jaren om bij de Verenigde Naties stage te lopen, en wel bij het VN milieuprogramma UNEP. In Engeland heb ik dit definitief kunnen regelen en ik heb mijn masteronderzoek bij UNEP in Nairobi (Kenia) gedaan over duurzame energie in Afrika.

Na mijn master in milieu maatschappijwetenschappen heb ik een bachelor certificaat in International Relations gehaald aan de International School van de Universiteit van Amsterdam. Op dat moment ben ik ook verkozen tot Jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties Commissie voor Duurzame Ontwikkeling. Ik woon internationale VN conferenties in New York bij en ga naar de UNFCCC klimaattop in Poznan.

Was ik een duurzame student? Ik hoop het. Laat het me weten op www.DonGerritsen.com, waar ook meer informatie te vinden is hoe je in mijn adviescommissie kan of mee kunt naar VN conferenties.


Don Gerritsen is VN-Jongerenvertegenwoordiger van de Commissie voor Duurzame Ontwikkeling 2008.

Back To Top