skip to Main Content

Vrouwen-coöperatie Mérébara

Stephanie werkt aan sociaal ondernemerschap in Mali

Voor Stephanie houdt duurzaamheid niet op binnen onze landsgrenzen. Zij bouwt samen met een groep vrouwen aan vrouwen-coöperatie Mérébara in Mali (West Afrika). ‘Duurzaamheid gaat écht niet alleen over klimaatverandering, auto’s op water en recycling.’

Waarom Mali? ‘Ik ben in Mali terecht gekomen via Jeanne van Beers van Stichting Djenné. Van augustus 2007 t/m december 2007 ben ik daar geweest voor mijn stage. Duurzaamheid gaat niet alleen over klimaatveranderingen, auto’s op water en recycling. Het gaat over de toekomst. Niet alleen die van jou en mij. Het gaat vooral over de toekomst van mensen voor wie de kans op welvaart en welzijn niet op elke hoek van de straat te vinden zijn. De vrouwen met wie ik samenwerk in Mali hebben een ontzettende drive om hun kinderen meer kansen voor de toekomst te geven dan zijzelf ooit hebben gehad. Het doel van vrouwen-coöperatie Mérébara is economische onafhankelijkheid. Hoofdactiviteit is het maken van kleding en assecoires, voor toeristen en voor de lokale bevolking. De coöperatie is opgericht in 2001 door Djeneba Ouologuem.’

Waarom sociaal ondernemerschap? ‘Ondernemerschap is voor de vrouwen in Mali een middel om zich uit de armoede te onttrekken. Banen liggen niet voor het oprapen. Het wordt helemaal moeilijk wanneer je niet gestudeerd hebt. Als zelfstandige onderneming wil Mérébara in eerste instantie alle zeventien leden voorzien van een vast inkomen. Daarnaast vind Djeneba het belangrijk om een voorbeeld te zijn voor vrouwen in de hele gemeenschap. Een deel van de winst zal dan ook gebruikt worden om gezondsheidsprojecten te financieren. Sociaal ondernemerschap dus.’

Waarom bruggen bouwen? ‘Echt duurzaam wordt mijn werk doordat ik hierbij zoveel mogelijk mensen betrek in Nederland. Ik probeer te inspireren, informeren, enthousiasmeren door over mijn ervaringen te schrijven en te vertellen. Kortom; ik sla een brug tussen hier en daar. Er zijn dingen die de vrouwen in Mali van mij, als Nederlandse, kunnen leren. Maar er is misschien wel veel meer wat jij en ik van hun kunnen leren.’

Back To Top