skip to Main Content

Waterbeleid in Sana’a, Jemen

Onderzoek naar economische en sociale consequenties van verbouwing van de ‘khat’ plant

Liz Harnmeijer, student Beta-Gamma studies:

“Deze zomer heb ik twee maanden doorgebracht in de water afdeling van de Nederlandse Ambassade te Sana’a, Jemen. Mijn studie, de Beta-Gamma Bachelor aan de Universiteit van Amsterdam, is gericht op het analyseren van interdisciplinarite kwesties en interdisciplinaire samenwerking. Daarbinnen is mijn specialisatie politicologie en zo heb ik gekeken naar hoe de Jemenitische politiek op verschillende niveaus omgaat met kwesties rond water.

Mijn focus was op de befaamde ‘khat’ plant. Khat is een lichte amfetamine en wordt geconsumeerd door drie kwart van de mannen en bijna de helft van de vrouwen. Productie ervan gebruikt wel de helft van het water in Jemen. Daarnaast is Sana’a de snelst groeiende hoofdstad in de wereld, heeft Jemen een hele lage development indicator voor vrouwen, leidt het land onder de voedselcrisis en is er simpelweg onvoldoende water.


In Jemen wordt geen expliciete waarde gehecht aan ‘het milieu’ en daarom is de uitdaging om deze problemen uit te drukken in verwante economische en sociale consequenties. Alhoewel dit heel interessant is voor complexe socio-economische processen rond khat is het zeer moeilijk om een goed beeld te krijgen van wat alle stakeholders echt doen, denken en willen.

Een interdisciplinaire studie heeft dus heel erg geholpen met het in kaart brengen van samenhangende factoren. De uitdaging was om de politiek te begrijpen en te schetsen. Helaas bleek de politiek, zoals wel vaker wordt gezegd, meestal ook de limiterende kracht in het uitvoeren van de nodige veranderingen.”

 

Link studie:www.studeren.uva.nl/beta-gamma

Back To Top