skip to Main Content

Interview met Bob Crébas

Oprichter van Marktplaats wil dat je je in brandnetels hult

Ooit nagedacht over de duurzaamheid achter Marktplaats.nl? Bob Crébas wel, hij heeft het dan ook opgericht. Dit jaar is hij weer een nieuwe site gestart; brennels.nl. Een webshop waar je kleding kunt kopen gemaakt van brandnetels – en nee; dat jeukt niet. Wij stelden hem minder “open deur”-vragen.

-Wat is de doelgroep van Brennels? Ziet u het ook als geschikt voor studenten?
Brennels wil in de eerste plaats een milieuvriendelijk alternatief ontwikkelen voor (bio)katoen. Als onderdeel van onze strategie brengen we in deze aanloopfase mooi ontworpen kleding op de markt, die zoveel mogelijk vrouwen past. Jong en oud. Jongeren haken dan soms af (ze willen niet hetzelfde als hun moeder aan) . Ze zijn echter ook minder milieubewust, lopen sneller achter de grote merken aan en hebben minder geld te besteden. Dus er is voor ons geen enkele reden om ons specifiek op jongeren te richten.

-Is er een plan de brandnetelkleding in grotere ketens te verkopen om de massa’s beter te bereiken?
Samen met G-star werkt Brennels aan een spijkerstof.

– Gelukkig blijft bijvoorbeeld vintage hip en brengt Nuon gratis spaarlampen rond. Hoe denkt u dat studenten verder zelf aan duurzaamheid kunnen werken?
Studenten komen met de dag zelfbewuster in het leven te staan. Ik hoop dat ze gelukkig met zichzelf worden. Gelukkige mensen dragen de toekomst van de wereld.

-Denkt u dat studenten voldoende interesse hebben en inzet tonen voor duurzaamheid en waar ziet u dat dan aan?
Duurzaamheid betekent en staat vaak voor alles houden zoals het is. Geen aantrekkelijk toekomstperspectief, op een moment dat er echt wat moet veranderen. Zeker niet voor jongeren die in de toekomst een lekker leventje willen. Mensen die dromen dat de wereld niet gaat veranderen zijn eigenlijk de idealisten en utopisten van vandaag. De realisten, waartoe ik studenten reken, werken aan zichzelf en bouwen aan de wereld die iedere dag opnieuw verandert. Ik zou zeggen, ga door!
De milieubeweging telt inclusief mijzelf 3 miljoen leden, geld genoeg om handen en zelfs geen invloed op de eigen achterban. Nederland scoort internationaal heel slecht als het om duurzaamheid gaat( nummer 55). Nogmaals, jongeren zijn minder milieubewust dan hun ouders. Jullie moeten beter naar je ouders luisteren dus!
Het wordt tijd voor een nieuwe beweging;’ ter bevordering van de kunst van het leven’.

-U heb natuurlijk al Het Goed en Marktplaats opgericht; is Brennels uw laatste concept, of bent u al iets nieuws aan het ontwikkelen?
Tjonge, laat een ander eens wat doen…. Brennels heeft haar missie nog niet volbracht.  Ik wil nog een boek schrijven, vooral eerst met Riders of the Universe een tiental muzieknummers uitgeven.

   
Het kan altijd nog milieubewuster dan bio-katoen (zie ook artikel over materialen voor kleding – 28-11 online).

Back To Top