skip to Main Content

Meer dan milieubewust

Bij duurzaam ondernemen komt meer kijken dan rekening houden met het milieu, zo ervaart Hendrik Korthals

Wie: Hendrik Korthals
Beroep: Medeoprichter/directeur van Art Nature Design
Studie: Rechten en Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Het ontwerpbureau en handelsbedrijf Art Nature Design (AND) ontwikkelt kwaliteitsproducten van het bijzondere en natuurvriendelijke materiaal ‘BOOMBAST’ uit Oeganda. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn ‘verantwoord omgaan met mens, milieu en natuur in Oeganda’ en ‘nauw samenwerken van Nederlandse ontwerpers met Oegandese bedrijven’. Met het ‘African skin project’ won AND de Bid Challenge prijs 2006.
Ik sprak met Hendrik Korthals van Art Nature Design over zijn groei van student tot duurzame ondernemer.

Wie ben je en wat doe je?
Hendrik Korthals (29), geboren en getogen in Rotterdam maar inmiddels wonend in 020 (ik schaam me er nog steeds voor). Ik ben medeoprichter / directeur van Art Nature Design, een bedrijf dat producten ontwikkelt en onderzoek doet naar duurzame materialen. De producten worden vervolgens geproduceerd in ontwikkelingslanden waarbij de lokale bedrijven ondersteund worden in het productieproces door middel van o.a. training van de werknemers, gebruik van juiste materialen en management ondersteuning. FAIRPROMS is het handelsbedrijf dat valt onder AND. Vanuit Fairproms gaan de producten (vanaf januari wordt het bedrijf/site gelanceerd) van duurzame / maatschappelijk verantwoord geproduceerde materialen, verkocht worden. Wij zullen echter in het begin voornamelijk producten van boombast verkopen.

Welke weg heb je afgelegd om dit te bereiken?
Ik ben actief op zoek gegaan naar een goed idee om een bedrijf mee te starten.  Via via ben ik terechtgekomen bij iemand die veel projecten en bedrijven met name in ontwikkelingslanden heeft opgezet. Zij was destijds toevalligerwijs coach van een designer, Rene Malcorps, voor de Business in Development Challenge. Hij had het idee om van het bijzondere en duurzame materiaal ‘boombast’, een suèdeachtig textiel dat op traditionele wijze van de boom gehaald wordt zonder deze te beschadigen,  producten te ontwikkelen. Hij was tevens op zoek naar iemand die meer van de “zakelijke” kant verstand had. Één plus één is… Samen hebben wij vervolgens de Business in Development Challenge verder uitgewerkt en uiteindelijk gewonnen. De hoofdprijs gaf ons de mogelijkheid maar met name ook het vertrouwen het concept verder uit te gaan werken.

Waarom vind je duurzaamheid belangrijk?
Ik ben ervan overtuigd dat de bevolkingstoename, het broeikaseffect en de uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen, het meer dan noodzakelijk is om anders (lees duurzamer) om te gaan met de wereld. Dit om rampen te voorkomen en een goede leefwereld te behouden. De vraag waarom ik duurzaamheid belangrijk vind is simpelweg omdat het belangrijk ís! Sommige mensen hebben helaas wat langer nodig om daar achter te komen.

Wat is je achtergrond?
Ik heb zowel economie als rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam

Wat gebruik je nu van je studie?
Zowel economie als rechten komen zeer goed van pas bij het opstarten van een bedrijf. Met name rechten heeft bij de start zijn voordelen, omdat je net anders tegen contracten/samenwerkingsovereenkomsten e.d. aankijkt. Economie daarentegen is de basis van je businessplan, het draait uiteindelijk om de cijfers! Het geeft je een beter inzicht in de processen, kostprijsberekeningen, e.d. De praktijk moet je uiteindelijk toch zelf ondergaan.

Heb je tips voor studenten?
Het klinkt heel oubollig, maar je moet iets doen waar je passie naar uitgaat. Alleen dan heb je plezier in je werk en presteer je beter. Met betrekking tot het beginnen van je eigen bedrijf, gewoon doen! Nu kan het nog (makkelijker, weinig verantwoordelijkheden ten opzichte anderen e.d.). Laat je daarnaast altijd kritisch beoordelen door mensen met ervaring. Als je kijkt naar duurzaamheid, hou het altijd in je achterhoofd. Zie het als ‘business opportunity’ om je te onderscheiden van mensen die duurzaam ondernemen om welke reden dan ook als minder belangrijk zien. Hoe dan ook, het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)/duurzaamheid zal volgens mij alleen  maar toenemen!

Tassen van AND

 

Back To Top