skip to Main Content

Conference of Youth

VN-jongerenvertegenwoordiger Don Gerritsen bericht (ook) vanuit Poznan

15 uur lang in een nachttrein richting Moskou op een bed van 1.80 meter in een coupé met 5 anderen was een beetje uitputtend!

We zijn in Polen aangekomen, voor de 14e internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties.

Aankomen in Poznan was helaas niet zo spectaculair als bij de United Nations Commission on Sustainable Development in New York. Hier is het koud en druilerig, helaas ook erg vervuild. Maar bijzonder om weer een totaal nieuwe stad te kunnen ontdekken!

Schitterend is het om te zien dat honderden jongeren uit alle hoeken van de wereld naar Poznan zijn gekomen om krachten te verenigen tegen klimaatverandering. Een paar bekenden zijn al omhelsd en ik heb veel nieuwe klimaatgeïnteresseerde mensen leren kennen: sommigen wat radicaler dan anderen. Vandaag sprak ik zelfs een aantal meisjes dat principieel zonder te vliegen vanuit Australië naar Polen was gekomen, over land dus…! Trying to practice what they preach. Ik doe ook mijn best.

Gisteren en vandaag zijn alle jongeren bij elkaar gekomen om gezamenlijke speerpunten te bespreken tijdens de ‘Conference of Youth’. Vandaag zijn we ook naar de conferentiehal gegaan, waar morgen de conferentie ‘United Nations Framework Convention on Climate Change Conference of the Parties 14′ officieel geopend gaat worden… het is een immens complex waar veel mensen van alle afkomsten in passen. Ik hoop dat er velen vanuit ‘the global south’ gaan komen en ik ben erg benieuwd wat de komende twee weken gaan brengen.

De volgende punten vindt de 2 leden tellende Nederlandse jongerendelegatie (te weten Maayke en ik) onder andere belangrijk, na veel jongeren geïnformeerd te hebben:

1.  Mondiale ambitieuzere klimaatdoelstellingen om verdere toekomstige klimaatverandering tegen te gaan: 40% reductie van broeikasgassen niet later dan 2020 en 95% niet later dan 2050.

2. De huidige financiële crisis mag de bereidheid tot het nemen van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan niet beïnvloeden. Investeringen in duurzame sectoren van de industrie en energie zullen de economie aanwakkeren en klimaatverandering tegengaan. Daarnaast creëert het werkgelegenheid, kijk maar naar Duitsland.

3. Het stimuleren en institutionaliseren van jongerenparticipatie. Het bevorderen van de deelname van jongeren aan nationale delegaties zodat zij kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over klimaatverandering.

Kijk voor meer belangrijke punten naar het position paper van de Nederlandse jongeren dat aangeboden gaat worden aan minister Cramer van milieu. Het staat onder ‘documents’ op  www.dongerritsen.com.

Tot snel!

Back To Top