skip to Main Content

Maayke in Poznan: Conferentie van start!

500 jongeren wonen de conferentie bij

Duizenden mensen zijn in het Poolse Poznan bijeengekomen om de UNFCC COP 14 vergaderingen bij te wonen. Gisterochtend vond de openingsessie plaats in een overvolle zaal.

De Nederlander Yvo de Boer, momenteel executive director van het UNFCCC, was een van de sprekers. Tijdens zijn speech zij hij dat recent onderzoek aantoont dat 80% van alle jongeren wereldwijd vind dat er NU leiderschap moet worden getoond in de strijd tegen de klimaatverandering. Meer dan de helft van de wereldbevolking, bijna 7 miljard mensen, bestaat uit jongeren. 80% is dus een heleboel!

De openingspeech gaf de urgentie van het probleem goed weer. De voorzitter van het IPCC legde daar ook de nadruk op. Echter of dat dit ook genoeg is om het tij te keren en te zorgen dat landen hun eigenbelangen en economische successen ondergeschikt kunnen maken aan het hoger liggende doel van het redden van de aarde en alles wat daar op leeft is nog maar de vraag.

Onder deze duizenden deelnemers zijn er ook zeker 500 jongeren aanwezig. En ik ben één van deze mensen. De setting van de COP is overweldigend. In de afgelopen twee dagen heb ik ontzettend veel mensen van over de hele wereld ontmoet.  Ik heb verschillende vergaderingen bijgewoond. Voor het eerst bij het Nederlandse delegatieoverleg gezeten en ben een lobby voor de opname van jongerenvertegenwoordigers in nationale delegaties begonnen.  Daarnaast hebben de aanwezige jongeren zich ondertussen goed georganiseerd. We hebben een beleidsgroep, een actiegroep een mediagroep en alles wat daar tussenin valt. Helaas zijn er slecht een handjevol mensen uit het “Zuiden” hier aanwezig. Dit geeft nog maar eens aan dat zolang niet is voldaan in de eerste levensbehoefte, klimaatverandering niet als prioriteit wordt beschouwd en deelname aan internationale fora al helemaal uit den boze is.

Maandagavond tijdens de receptie van de Poolse overheid heb ik nog een tijd met Yvo de Boer staan praten. Hij was van mening dat jongeren eigenlijk nog steeds genegeerd worden. Dus daar gaan wij verandering in brengen! We zijn bezig met het plannen van een spectaculaire actie, waar ik verder nog niets over kan vertellen. Maar ik houd jullie op de hoogte!

Back To Top