skip to Main Content

Makkelijk, gratis en toch duurzaam: kraanwater

Bronwater belast het milieu onnodig

 

In elke collegezaal staan er wel een paar: flesjes water. Wat dat betreft vormen studenten ècht een voorbeeld. Tenminste, als je je flesje maar hergebruikt voor kraanwater.

Belastend

Want bronwater, zo blijkt uit onderzoek van Alex van der Helm voor de TU Delft, is dertig tot duizend keer slechter voor het milieu dan water uit de kraan. Vorig jaar promoveerde Van der Helm op dit onderwerp, en concludeerde dat waterleidingbedrijven zich in de eerste plaats op de kwaliteit van het water moeten richten. “Als de kwaliteit van het drinkwater omlaag gaat, is er een risico dat de mensen meer flessenwater gaan gebruiken.”

En dat is slecht voor het milieu. Niet het water zelf, maar wel de productie, verpakking en het vervoer naar jouw buurtsuper. Vooral de plastic flesjes van 0,5 liter zonder statiegeld en daarom regelmatig als afval op straat te vinden, zijn als regulier afval in de verbrandingsoven of zwervend in de natuur belastend voor het milieu.

Om alleen al te voldoen aan de jaarlijkse productie van bronwaterflesjes voor de Verenigde Staten zijn 17 miljoen vaten ruwe olie nodig, zo meldt Trouw. Daarvan kunnen honderdduizenden auto’s een jaar lang rondrijden.

Besparen

Als niemand meer bronwater zou drinken, zou dat 100 miljard dollar per jaar besparen. En voor 15 miljard per jaar kunnen de VN in vijftien jaar het aantal mensen dat niet op kraanwater is aangesloten halveren. Dat bronwater, ‘voorzien van belangrijke mineralen’, gezonder zou zijn dan kraanwater is nog nooit bewezen. Zeker in westerse landen is kraanwater drinken geen probleem.

Maak voor jezelf één uitzondering, zodat je de rest van het studiejaar je Spa-flesje iedere dag kan vullen met vers en helder water uit de kraan.

[Header: J Philipson. Flickr.com]

 

Back To Top