skip to Main Content

On-Stage: MVO stages in Nicaragua

Student Leon helpen locals om winkels op te zetten

Lees onder de organisatie-info een verhaal van Leon, student International Bussiness & Languages aan Fontys Hogeschool, vanuit Nicaragua.

Soorten projecten
HBO Stages in Nicaragua (op gebied van duurzaam toerisme, pabo, hbo-v, fysiotherapie, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, social studies, sph).
Ook Spaanse les en vakvakanties.

Hoe & Wat
On-Stage is het eerste en enige Nederlandse mvo stagebemiddelingsbureau in Nicaragua, gelegen in Midden-Amerika. On-Stage draagt bij aan de ontwikkeling van Nicaragua door kennis vanuit Nederland naar Nicaragua te importeren. Dit realiseert zij o.a. door Nederlandse studenten stage te laten lopen in Nicaragua. Daarnaast streeft On-Stage naar persoonlijke ontwikkeling van de Nederlandse student door hen van indrukwekkende levenservaring te voorzien.

Doelgroep
HBO Stagiaires/ Studenten.
Kortom avonturiers met hersens die praktisch zijn ingesteld.

Contactgegevens

E: onstagenicaragua@gmail.com
T: 00505-680-4037 Nicaragua
06-28655813 Nederland
onstagenicaragua Skype
W: www.onstagenicaragua.com

Vanuit Nicaragua: Leon, Student International Business & Languages aan de Fontys Hogeschool.
Samen met studievriend Coen loopt hij stage bij een lokale NGO die zich bezig houdt met het stimuleren van de lokale economie en microkrediet.

Coen en ik zijn ontzettend druk geweest met stage lopen. Het bedrijf waar we bij werken heeft erg veel leuke projecten lopen. We zijn samen met een groep schoenenmakers druk in de weer om een winkel van de grond te krijgen. De bedoeling is dat de schoenmakers zelf een gedeelte betalen en dat er een gedeelte vanuit goede doelen komt. Ons eindplan is bijna helemaal af. We zijn nu nog de puntjes op die i aan het zetten en dan kan hij de deur uit. Het is heerlijk om eindelijk de bomen weer door het bos te kunnen zien.Winkel
In de eerste paar weken van dit project hadden we echt geen idee waar te beginnen maar alles valt langzaam op zijn plaats. Vanaf volgende week gaan we druk in de weer met de echte voorbereidingen, niets meer schrijven dus. We gaan op zoek naar een geschikte winkellocatie en personeel. Tevens gaan we bekijken of het mogelijk is om via de winkel ook een grondstoffen groothandel op te zetten. Dit zou betekenen dat de schoenmakers goedkoper zouden kunnen produceren. Maar dit is van latere zorg. Eerst maar eens die winkel op gaan zetten.

Een paar weken geleden waren we erg druk met de kosten in kaart te brengen van de pottenbakkers. Dat leek erg saai. Maar ook met dat project is nu alles goed. Door middel van onder andere deze kostenanalyses konden er 60 pottenbakkers worden geselecteerd. De pottenbakkers konden hierdoor meedoen aan een project wat we samen met een paar bedrijven uit europa hebben lopen. Er is een bedrijf die een machine maakt die ervoor zorgt dat pottenovens minder brandstof nodig hebben. Dit maakt de productie dus goedkoper en milieu vriendelijker. Met dit project hebben we deze week de landelijke krant gehaald. Is toch een leuke verassing om in een Nicaraguaanse te lezen waar je al bijna een maand druk mee bent. Dus voor iedereen die het leuk vind om te lezen http://www.elnuevodiario.com.ni/contactoend/60209 . Als laatste grote project zijn we bezig met een brochure te maken voor een schoenen conglomeratie.

Vrouwen
Ook zijn we naar een forum geweest. Foro nacional: crisis economisch y su impacto en las mujeres ( nationaal forum: de economische crisis en de impact op vrouwen hiervan). We dachten eerst dat het een forum over de crisis was in het algemeen. Niets was minder waar. Het ging alleen maar over vrouwen. Dit is in principe niet erg. Het nadeel alleen was dat de zaal gevuld zat met feministen en vrouwen die liever lesbisch dan gelukkig zijn. Net als met andere groepen die ergens extreem over denken heb ik hier niets mee. Ja mannen zijn verschrikkelijk en ja door de macho cultuur worden vrouwen onderdrukt. Toch trek ik van die radicalen altijd heel slecht.

Er werd eerst gesproken door twee vrouwelijke professoren. Deze hadden redelijk te volgen presentaties. Wat ze zeiden was aannemelijk en volgens mijn eigen werk en stukken die ik lees redelijk correct. Het is alleen zo jammer dat alleen de negatieve dingen werden uitgelicht. Hierna kwamen twee ministers aan het woord. Nu werd het briljant. De statistieken die zij hadden waren het tegen over gestelde van de statistieken van de twee
professoren. 98% van de beroepsbevolking van Nicaragua heeft een baan. Ook is Nicaragua het enige land wat geen last heeft gehad van de crisis. De presentaties begonnen ook met propaganda tegen de liberalen. Mooi staaltje machtsvertoon van de regering was het. De ministers waren ook vrouwen.Na een korte discussie werden we in groepen opgedeeld om oplossingen te bedenken. Ik dacht dat ik gek werd. Ik had tot nu toe lekker passief kunnen luisteren. Ik zat in een groep met 25 vrouwen en nog twee verdwaalde mannen. We zouden beginnen met een opinie rondje. Ik dacht dat ik gek werd. Nu moest ik dus wat gaan zeggen. Nadat de eerste 10 mensen hun mening hadden gegeven brak de hel los. In onze groep zaten gelukkig wat mensen die zichzelf erg graag hoorde praten. Deze mensen waren het niet eens met elkaar. Dit heeft mij gered en ik kon weer luisteren. Toen dit ook was afgelopen kwam ik erachter dat Coen hem er tussen uit was gepiept. Hij zat lekker op het terras met een collega van ons te praten. Dit evenement was ook de tweede keer dat we op nationale tv zijn geweest. We zijn 5 minuten gefilmd terwijl we aandachtig luisterde naar een minister. We waren man en blank dus een perfect plaatje voor op tv. De eerste keer dat we op tv waren geweest had ik nog niet vermeld. Dit komt omdat dat in een iets andere context was. Tijdens een stap avond in Granada waren we gefilmd. Deze is een maand lang gebruikt als reclame filmpje voor El Club.

Over twee weken ben ik alweer terug in het koude Nederland. De afgelopen maanden zijn heerlijk geweest, we hebben ons kostelijk vermaakt en een hoop geleerd in Nicaragua. Straks ben ik weer in het koude Nederland, verdwijn ik weer tussen de massa en kom ik niet meer op tv.

Adios muchachos!

 

Meer ervaringsverhalen kun je lezen op de site van On Stage.

Beeld: On Stage

Back To Top