skip to Main Content

Pro-poor toerisme in Mali

Willem Timmers als reisbegeleider

Naam: Willem Timmers
Opleiding: Functiegerichte Bacheloropleiding in Toerisme en Recreatie (FBTR), afstudeerrichting Tour Management, NHTV Internationale Hogeschool Breda
Leeftijd: 23

Als reisbegeleider heeft Willem de belangrijke taak om mensen bewust te maken van duurzaamheid tijdens reizen. ‘Nog te vaak denken mensen dat duurzaam toerisme alleen is weggelegd voor extreem milieubewuste geitenwollen-sokken-dragers. Dat beeld wil ik veranderen.’

Souvenirs uit Djenné
Het afstudeerproject van Willem stond in het teken van pro-poor toerism in Djenné (Mali – West Afrika). De samenwerking met de lokale bevolking en het behoud van lokale cultuur in de vorm van kunsten en ambachten stonden hierbij centraal. ‘Ik heb een reis samengesteld naar Mali voor Nederlandstalige reizigers. Daarbij heb ik een plattegrond voor toeristen ontwikkeld. Hierop zijn alle plekken te vinden waar kunsten en ambachten worden uitgeoefend. Toeristen kunnen daar rechtstreeks een eerlijke prijs betalen voor souvenirs waarmee ze de kleine kunstbeoefenaars en ambachtslieden steunen. Tevens heb ik een lesprogramma ontwikkeld om de lokale bevolking op een eerlijke en verantwoorde manier te betrekken in de toeristische sector.’

Kop koffie in Ethiopië

Of je nu gaat bakken aan de Spaanse costa of gaat kamperen in de rimboe van Oost-Rusland, volgens Willem kunnen alle vormen van toerisme op de een of andere manier duurzaam zijn. Of juist totaal niet. ‘Niet alleen transportmiddelen en milieu, maar ook omgangsvormen met de lokale bevolking, het kopen van een souvenir of, als je erover nadenkt, zelfs het nemen van vakantiefoto’s kan al dan niet op een duurzame manier gedaan worden. Om een voorbeeld te noemen: in Ethiopië heb ik groepen vaak meegenomen naar families om daar bijvoorbeeld de typische koffie van Ethiopië te proeven. Zo steun je op een verantwoorde manier families en aldus de lokale economie.’

Backpacken
Backpacken heeft in eerste instantie misschien niet zo veel met duurzaamheid te maken. Toch weet Willem ook dit zo duurzaam mogelijk te doen. ‘Tijdens mijn backpackreizen maak ik louter gebruik van het openbaar vervoer en blijf ik zo ver mogelijk uit de buurt van grote Westerse hotelketens en cultuurbarbaren als Mc Donalds. Best duurzaam, al zeg ik het zelf!’

Back To Top