skip to Main Content

Aart van Veller

De trossen zijn los!

Na een veertien uur durende treinreis ben ik in Poznan, voor de wereldklimaattop van de VN. Ik heb lang getwijfeld ik zou gaan, maar na een uitnodiging van KPMG om een breakout sessie te verzorgen ben ik over de streep en blij, heel blij…

Een grote verzameling belangrijke bedrijven en mensen bij elkaar, de ware changemakers, sterk gemotiveerd omuit te komen, aan oplossingen tewerken voor de grootste uitdaging van deze eeuw. Elk belangrijk individu en bedrijf was hierbij, allemaal met dezelfde insteek; er gaat wat veranderen en als je nu niet instapt, mis je de boot. Dit heeft zich mede ontpopt in het nieuwe EU-akkoord, 20 procent minder CO2, 20 procent minder energiegebruik en 20 procent duurzame energie in 2020. De volgende dag heb ik de eer om een breakout sessie te mogen verzorgen voor Econcern, snelgroeiend, Nederlands bedrijf, met de missie: Ensure a sustainable energy supply for everyone’.

Ik vertel wat over onze klanten MTV en Discovery, die wij adviseren over hoe zij klimaatneutraal kunnen ondernemen. Na mijn presentatie spreekt Nicolas Stern, gezaghebbend econoom en adviseur van de Britse overheid. Hij legt het complexe problem van klimaatverandering briljant simpel uit. Het zit zo: de wereld stoot nu jaarlijks 40 gigaton* CO2 uit, business as usual is dat in 2050 70 gigaton. Verkeerd, want onze prachtige wereld kan maar 20 gigaton aan. Dan nu het goede nieuws: indien we de komende decennia een klein deel (2 procent) van onze wereldwijde economische groei investeren, gaan we die omgerekende twee ton per persoon redden en creëren we een betere, schonere en eerlijkere wereld. Eitje toch?

Na drie dagen Poznan pak ik met een goed gevoel en vol vertrouwen het treintje terug naar Amsterdam CS. Ik kan niet wachten om met jullie, met alle goede voornemens, en deze mooie ervaring 2009 in te gaan!1

 

Aart van Veller is klimaatambassadeur en eigenaar van ‘Wij zijn koel.’

 

1) Gigaton is 1 miljard ton co2, dat staat gelijk aan 300 kolencentrales.

 

Back To Top