skip to Main Content

Carrière in ontwikkelingssamenwerking

Van studie Cultuur, Organisatie en Management via stage bij Move Your World naar lokaalmondiaal

MirjamMirjam Wulff (28) werkt sinds februari 2008 als stafmedewerker communicatie bij lokaalmondiaal. lokaalmondiaal maakt tv- en videoproducties en organiseert journalistieke debatten en onderwijsprogramma’s om de betrokkenheid bij internationale samenwerking te vergroten.

Vertel eens, is het toeval dat je in de ontwikkelingssamenwerking terecht bent gekomen, of ben je ook zo opgeleid?
Al op de middelbare school was ik geïnteresseerd in alles wat zich in het buitenland afspeelde. Toen ik voor een studie moest gaan kiezen, neigde ik naar de studie Antropologie, maar vond dat ergens toch te ‘soft’. Ik heb uiteindelijk voor de opleiding Cultuur, Organisatie en Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gekozen. Een brede studie, die met weinig lesuren per week veel eigen inzet en zelfstudie vergde. Na in het eerste jaar mijn propedeuse COM en een propedeuse politicologie te hebben afgerond, heb ik de tijd die ik eigenlijk in de boeken door zou moeten brengen vooral besteed aan andere studiegerelateerde activiteiten. Zo heb ik bijvoorbeeld het faculteit congres en de VU introductieweek georganiseerd en begeleidde ik in mijn derde studiejaar de eerstejaars studenten waarbij het leren van mondelinge academische vaardigheden centraal stond. Met andere woorden, ik werd voor een groep van twintig studenten gezet en moest ze leren debatteren. Nou, daar leer je zelf ook een heleboel van! Ik deed dus vooral veel praktijk ervaring op, maar niet op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Hoe ben je dan toch in die hoek beland?
Mijn studie bestond uit een bedrijfsmatige en een internationale richting. Ik sloeg de laatste in. Na alle theorie over internationale bedrijfsculturen, vond ik op een gegeven moment dat het tijd was om zelf ook eens over de grens te gaan kijken. Daarom besloot ik vier maanden naar Peru te gaan. Eerst heb ik vier weken lang Spaans geleerd, daarna ben ik gaan reizen. Na deze ervaring was ik om; verre landen, andere culturen, daar wilde ik iets mee doen. In Peru was ik ook in aanraking gekomen met de grote verschillen tussen arm en rijk en kon dat niet links laten liggen. Toen het tijd was om stage te gaan lopen zocht ik daarom iets in de hoek van de ontwikkelingssamenwerking.

En die stage heb je gevonden?
Eerst ging ik opzoek bij de standaard organisaties: Unicef, Plan, Oxfam-Novib, je kent ze wel. Maar daar was ik natuurlijk een van de heel velen. Uiteindelijk vond ik de stage bij Move Your World, een organisatie waar ik toen nog nooit van had gehoord! Eigenlijk hoefde ik voor mijn studie maar drie maanden stage te lopen, maar toen Move Your World een werkstage van zeven maanden aanbood, heb ik deze kans gegrepen. Bij Move Your World heb ik heel veel geleerd. Doordat de projectcoördinator bij wie ik stage liep plotseling een andere baan kreeg, kreeg ik er als stagiaire tijdelijk een hoop taken bij. In die zeven maanden deed ik ontzettend veel ervaring op het gebied van organisatie en projectmanagement op.

Die ervaring kon je waarschijnlijk goed gebruiken in je eerste echte baan. Was het moeilijk om die te vinden?
Nou nee, ik ben namelijk nog een hele tijd bij Move Your World gebleven. Na mijn stage werd er toevallig een nieuwe functie gecreëerd en kon ik aan de slag als vacaturebank medewerker. Ook werd in die periode met medewerking van Move Your World de stichting Ojalá opgericht. Deze stichting kwam voort uit de Denktank Latijns-Amerika. Ik werd bestuurslid en kon vanuit Move Your World aan allerlei Ojalá projecten werken. Heel leuk. In april 2004 vertrok een van de projectcoördinatoren en werd ik gevraagd haar functie over te nemen. Ik heb nog wel getwijfeld, want ik had nog altijd een scriptie om af te maken, maar ik realiseerde me dat ik deze kans niet kon laten schieten. Tot juni 2007 heb ik als projectcoördinator voor MYW gewerkt en daarnaast mijn scriptie geschreven.

Je bent toch pas in februari 2008 bij lokaalmondiaal begonnen. Wat gebeurde er?
Tijdens mijn tijd bij MYW ben ik op een gegeven moment een maand gaan reizen naar Cambodja en Vietnam. Met name Cambodja maakte een enorme indruk op me. Ik wist meteen dat ik nog een keer voor langere tijd terug wilde. Na drie jaar als projectcoördinator bij Move Your World gewerkt te hebben, was de tijd er rijp voor. Het liefst wilde ik meteen een leuke, betaalde baan vinden in Cambodja, maar ik realiseerde me ook wel dat de kans erg klein was dat dat me vanuit Nederland zou lukken. Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een organisatie waar ik vrijwilligerswerk zou kunnen gaan doen. Met de werkervaring die ik ondertussen had opgedaan, wist ik dat ik op de goede plek echt iets zou kunnen betekenen. Ik zocht dus heel bewust naar een plek waar ik mijn talenten en ervaring in kon zetten.

Via via kwam ik in contact met de Cambodjaanse tak van de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV. Zelf hadden zij geen plek voor vrijwilligers, maar ik werd doorverwezen naar de partner organisatie CCBEN, het Cambodia Community Based Ecotourism Network. In deze destijds nog kleine organisatie, kon ik drie maanden lang aan de slag. Aangezien CCBEN een netwerk organisatie is, had ik binnen de kortste keren zelf ook een groot netwerk opgebouwd. Na drie maanden had ik twee mogelijkheden om in een betaalde baan nog minimaal een jaar in Cambodja te blijven.

Maar je bent toch naar Nederland gegaan…
Uiteindelijk, na veel wikken en wegen heb ik besloten om in Nederland een nieuwe uitdaging te zoeken. Ik was er toch nog niet klaar voor om voor onbepaalde tijd in een land als Cambodja te wonen en werken. Je leert veel over jezelf tijdens een verblijf in een ontwikkelingsland. Je kunt nog zo denken dat het voor jou geen probleem is om maanden in een hutje te wonen, maar pas als je daar een tijdje zit, blijkt dat je je cappuccino toch meer mist dan je dacht. Bovendien denk ik dat ik nog veel meer te leren heb voordat ik echt een goede bijdrage kan leveren. Daarom ben ik net voor de Kerst van 2007 weer teruggekomen naar Nederland.

Hoe was het om hier de draad op te pakken en weer een ‘Nederlandse’ baan te hebben?
Gelukkig ging het vinden van een baan in Nederland eigenlijk heel gemakkelijk. De vacature bij lokaalmondiaal vond ik gewoon op de website van Oneworld. Ik heb ook veel functies voorbij zien komen die interessant waren maar waarvan ik dacht: “Dit is het net niet voor mij”. lokaalmondiaal sprak mij aan omdat het een kleine, jonge organisatie is, waardoor de lijnen kort zijn en er veel ruimte is voor eigen ideeën. Begin februari 2008 begon ik al als stafmedewerker communicatie.

Hoewel ik nu niet dagelijks in of met ontwikkelingslanden werk, ben ik door de thematiek van de organisatie nog steeds met ontwikkelingssamenwerking bezig. lokaalmondiaal doet zelf niet aan ontwikkelingssamenwerking, maar brengt de beeldvorming over ontwikkelingssamenwerking en ontwikkelingslanden onder de aandacht. Zo hebben we bijvoorbeeld CSRtube opgericht, een Youtube-achtig media platform rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ook produceren we het jongerentijdschrift Join. Studenten journalistiek gaan met het programma Beyond Your World een paar weken naar een ontwikkelingsland en schrijven daar artikelen over voor het blad. De connectie met het buitenland is dus zeker nog aanwezig!

Wat doe je nu precies de hele dag?
Mijn dagelijkse werkzaamheden bij lokaalmondiaal bestaan onder andere uit de communicatie rondom (de lancering van) Join, het bijhouden van de lokaalmondiaal website en het meedenken over concepten voor crossmediale projecten en evenementen. Ook organiseer ik debatten, doe ik de communicatie voor onze eigen tv- en videoproducties en schrijf ik projectvoorstellen en subsidie aanvragen. Ja, ik heb een veelzijdige baan! Ik werk in een team van ongeveer 12 mensen, met verschillende achtergronden. De redacteuren hebben een journalistieke achtergrond, maar er zijn ook collega’s die bijvoorbeeld ontwikkelingsstudies hebben gedaan.

En hoe gaat het nu verder met Mirjam?
Voorlopig zit ik prima op mijn plek bij lokaalmondiaal en heb ik hier nog veel mogelijkheden om nieuwe dingen te doen en te leren. Als ik verder in de toekomst kijk, zie ik mezelf toch nog altijd ergens in het buitenland. Dat buitenland kan Cambodja zijn, maar ook helemaal ergens anders. Het maakt me niet zoveel uit waar ik naar toe ga, maar die buitenlandkriebels zitten er nu eenmaal!

Heb je als afsluiting nog tips voor iedereen die ook wel in de ontwikkelingssamenwerking zou willen werken?
Wat ik geleerd en vooral ook ondervonden heb, is dat het enorm belangrijk is om goede contacten te hebben en op te bouwen als je binnen de ontwikkelingssamenwerking aan de slag wil. Het is ongelofelijk hoe klein de wereld soms is en hoe je overal dezelfde mensen weer tegenkomt. Zorg dus dat je het veld kent en weet welke organisaties wat doen. En zorg dan ook dat mensen jou gaan kennen. Doe werkervaring op door middel van een stage, vrijwilligerswerk of een tijdelijke baan. Wees vooral niet bang om risico’s te nemen. Als het balletje eenmaal gaat rollen zul je zien dat het niet zo snel meer stil komt te liggen. Dat is bij mij in ieder geval nog niet gebeurd!

 

Links:
> lokaalmondiaal
> beyond your world

 Dit artikel is integraal overgenomen van de vacaturesite van Move Your World.

 

Back To Top