skip to Main Content

Op Vakantie

Hoe kom je er het groenst?

Duurzame vakanties worden steeds populairder, maar deze vakanties zijn vaak ver boven het budget van de gemiddelde student. Bovendien is vliegen naar een ongerept natuurgebied in Brazilie (www.ecotour.nl) of Indonesie, natuurlijk niet zo schoon als het lijkt. Dus wat is dan wel een goedkope en duurzame vakantie (www.ikhebzininvakantie.nl)?

Voor de echte sloeber is de natuurcamping (www.natuurkampeerterreinen.nl) (niet te verwarren met een naturistencamping) een uitkomst. Om op deze campings te camperen heb je ‘Het Groene Boekje’ nodig, te koop voor 14,95 euro. Vervolgens kun je kiezen uit 140 duurzame campings in Nederland.

Wie verder wil reizen, kan de lang vergeten Interrail afstoffen. Je krijgt een soort pass-partout voor alle treinen in Europa. Er zijn verschillende tarieven, maar als je onder de 25 jaar bent, krijg je in ieder geval korting. Slapen doe je ’s nachts in een verlaten coupe, douchen in een lokaal zwembad of een hostel dat je stiekem binnen sneakt. Wil je toch wat langer blijven? De goedkope natuurcampings zijn ook internationaal te vinden: www.eceat.nl

Nu lijkt de trein een goede optie, maar nog veel schoner en vaak ook goedkoper is de touringcar (1,5 keer minder vervuilend dan de trein). Volgens Milieucentraal belast de touringcar het milieu het minst: “vooral bussen in het hoogseizoen zijn vaak vol. Dat verdeelt de milieubelasting over veel personen en verlaagt dus de milieubelasting per persoon per kilometer.” Dus hup, met z’n 60-en in de bus, op weg naar Salou!

En oh ja, de echte groene tourist gaat natuurlijk op de fiets op vakantie: www.cycletours.nl.

 

Back To Top