skip to Main Content

Dagboek Oeganda III

De winnaars van de Millenniumbattle 2009 op studiereis in Oeganda. Dag 7 door Anouk Post: Afrika zoals je je het voorstelt

Dag 7
Anouk Post

We hebben het vrij welvarende en vruchtbare zuidwesten verruild voor het drogere, armere oosten. Dit is eigenlijk meer het Afrika dat ik me voorgesteld had. De groene heuvels zijn veranderd in drogere vlaktes, de asfaltwegen zijn veranderd in stoffige weggetjes en de bakstenen huisjes zijn veranderd in lemen hutjes. Doordat het land droger is, is het moeilijker om hier landbouw te bedrijven.

De mensen lijken hier armer. Ook denk ik dat ze meer problemen hebben, onder andere door de rebellen die hier een aantal jaar geleden steeds veel kinderen ontvoerden. TPO, de organisatie die we hier gisteren en vandaag bekeken hebben, doet goed werk. Dit is een Oegandese NGO die zich met name bezighoudt met de geestelijke gezondheid van mensen. Het werk met kindsoldaten dat we gisteren gezien hebben en de muziek- en dramavoorstellingen die we gisteren en vandaag bekeken hebben geven me hoop. Dat mensen zelf hun traumatische ervaringen kunnen verwerken en er bovenop komen is al geweldig. Maar ik vind het echt bijzonder dat ze hun verhaal verder vertellen en andere mensen informeren.

Het doet me goed dat Oegandezen zich inzetten om hun eigen land te helpen en het is heel mooi dat Nederlandse NGO’s dit mogelijk maken. Kon iedereen maar zien wat hier gebeurd, dan zou de discussie over het afschaffen van ontwikkelingssamenwerking waarschijnlijk veranderen in een andere discussie. We hebben hier gezien dat ontwikkelingssamenwerking heel goed kan werken, maar een discussie over de manier waarop het uitgevoerd moet worden is altijd goed. Kritisch moeten we blijven!

Back To Top