skip to Main Content

Carrière in ontwikkelingssamenwerking III

Linda Jansen: van Mundial Productions naar Music Mayday

Linda Jansen(29) werkt als Program Officer bij Music Mayday the Netherlands. Music Mayday helpt jongeren in Afrika bij het ontdekken, het ontwikkelen en het gebruiken van hun creatieve en artistieke talent.

Music Mayday. Dat klinkt alsof jullie alleen maar met muziek bezig zijn.
Daar is het wel allemaal mee begonnen. In 2001 richtte Ruben, nog altijd directeur van Music Mayday International, de stichting op na een bezoek aan Ethiopië. Hij had verwacht allemaal ellende aan te treffen, maar werd positief verrast door de creativiteit en de gedrevenheid van de jonge mensen die hij daar tegenkwam. Daar wilde hij iets mee doen. De eerste activiteit die Music Mayday organiseerde, was een muziek festival op een dag in mei, vandaar de naam.

Maar ondertussen doen jullie veel meer.
De creativiteit van jongeren beperkt zich natuurlijk niet tot muziek. Ook projecten op het gebied van dans, theater, film & fotografie en nieuwe media vallen onder onze activiteiten. We zijn daarnaast niet meer alleen in Addis Abeba bezig, maar hebben ondertussen projecten lopen in Dar es Salaam, Kampala, Johannesburg, Budapest en Amsterdam natuurlijk. De afgelopen jaren is er enorm veel gebeurd binnen de stichting. Naast een reorganisatie is ook de hele positionering van Music Mayday onder de loep genomen. Er is zelfs over nagedacht om de naam Music Mayday aan te passen. Maar dit blijkt toch een erg sterk merk te zijn!

En wat is jouw rol in dit alles?
Ik ben in maart 2007 bij Music Mayday begonnen als medewerker marketing & communicatie. Sinds januari 2008 ben ik doorgeschoven binnen de stichting en werk ik als programmamedewerker Collaboration & Exchange. Toen ik bij Music Mayday begon, dacht ik echt dat marketing en communicatie mijn ding was. Na verloop van tijd bleek toch dat ik veel meer houd van projecten ontwikkelen en uitvoeren. Schrijven vind ik helemaal niet leuk! Nu voer ik zelfstandig projecten uit en ben ik verantwoordelijk voor de planning, uitvoering en rapportage.

Laten we even terug gaan naar het begin. Wat heb je gestudeerd?
Ik ben begonnen met Psychologie in Tilburg. Leek me interessant. Maar na twee jaar kwam ik erachter dat het helemaal niks voor mij was. Toen ben ik gaan zoeken naar een studie die wel bij mij pastte en waar ik me dus volledig voor in kon en wilde zetten. Dat werd Vrijetijds Management aan de NHTV in Breda.

Deed je dat met het idee om in de ontwikkelingssamenwerking terecht te komen?
Nee, nog niet echt. Ik wist al wel dat ik graag dingen organiseerde. Daarom koos ik voor de richting ‘Publieksevenementen’. Veel studiegenoten komen uiteindelijk terecht bij evenementenbureaus als Mojo bijvoorbeeld. Het nadeel van deze richting was, dat het erg praktijk gericht was. Dat kwam gelukkig helemaal goed tijdens mijn stage bij Mundial Productions.

Een stage bij Mundial Productions klinkt toch ook erg praktijk gericht.
Dat was het in eerste instantie ook. In mijn derde jaar moest ik voor de eerste keer stage lopen. Dat was een meeloopstage. De vacature van Mundial Productions vond ik gewoon via de NHTV en leek me meteen erg leuk. Ik heb gesolliciteerd en mocht komen. De klik was zo goed, dat ik in mijn vierde jaar voor mijn onderzoeksstage weer terug mocht komen. Toen heb ik een concept ontwikkeld voor een samenwerking tussen Mundial en het lokale ROC. ‘Mundial Talents’ heette dat. Ik kreeg ook de kans om het project zelf in het klein uit te voeren. Dat ging zo goed, dat het project werd doorgezet. Het loopt zelfs nog steeds!

Meteen iets om op je CV te zetten! Hielp dat bij het zoeken van je eerste baan?
Nog beter: het wérd mijn eerste baan. Met het afronden van mijn stage, was ook mijn studie klaar. Het project dat ik had opgezet liep goed, dus vroegen ze me of ik wilde blijven om dit verder te ontwikkelen. De stage die ik de ene dag liep, werd dus letterlijk de volgende dag mijn baan.

Maar op een dag dacht je: “Nu is het genoeg.”
Precies. Eigenlijk had ik het heel goed voor elkaar: een leuke baan en een leuk appartementje in Tilburg, maar toch ging het kriebelen. Ik werkte ondertussen al drie jaar bij Mundial Productions en woonde al acht jaar in Tilburg: het werd gewoon tijd voor de volgende stap. Tijdens mijn studie was ik twee maanden in Ecuador geweest en had daar een cursus Spaans gevolgd. Dat smaakte naar meer. Ik heb mijn baan en appartement opgezegd en ben voor een half jaar naar Barcelona gegaan om Spaans te studeren. Mijn budget was er natuurlijk veel te snel doorheen, dus werkte ik daarnaast ergens in een bar. Ik had wel heel duidelijk in mijn hoofd dat ik maar een half jaar weg wilde. Na zes maanden in Spanje had ik ook wel weer veel zin in de volgende uitdaging!

Terug naar Nederland dus… hoe ging dat?
Ik kwam in augustus 2006 terug naar Nederland. Voordat ik naar Barcelona ging, had ik al besloten dat ik niet meer in Tilburg wilde wonen. Ik wilde heel graag naar Amsterdam. Aangezien ik op dat moment toch geen baan had, kon ik in principe gaan wonen waar ik wilde. Ik kende veel mensen in Amsterdam en reisde liever voor mijn werk dan voor mijn sociale contacten. Gelukkig vond ik uiteindelijk ook een baan in Amsterdam!

Is dat snel gegaan?
Ik heb een half jaar los vast, overal en nergens gewerkt. Ondertussen was ik wel veel aan het solliciteren. Op een dag heb ik mijn oude baas bij Mundial Productions gebeld met de vraag of hij me wilde tippen als hij ergens een vacature tegenkwam. Een paar dagen later stuurde hij me de vacature bij Music Mayday door. Zelf had ik die ook al gezien, maar niet gedacht dat ik er geschikt voor zou zijn aangezien ik nog helemaal geen ervaring had in marketing en communicatie. Maar omdat Jan de vacature doorstuurde, heb ik toch gesolliciteerd. Met resultaat; in maart 2007 werd ik aangenomen!

Toen was je dus weer met internationale samenwerking bezig. Hoe vind je dat?
Het bevalt mij erg goed. Je moet inderdaad wel een bepaald type mens zijn om het vol te houden. Dat type heeft altijd wel in mij gezeten en heb ik van thuis uit meegekregen. Mijn ouders waren ook altijd heel betrokken bij ontwikkelingssamenwerking. En als ik naar het buitenland ging, was dat bijvoorbeeld naar Ecuador en niet naar Salou. De sfeer bij Mundial Productions en Music Mayday is ook best vergelijkbaar. Er werken allemaal jonge, creatieve mensen, met idealen natuurlijk. Er heerst een hands-on mentaliteit en die heb je ook wel nodig. Ik heb het afgelopen jaar echt hard gewerkt!

Hoe zie je jouw toekomst voor je? Wordt het ooit nog de commerciële sector?
Zeg nooit nooit. Maar voorlopig heb ik het hier nog heel goed naar mijn zin. Sowieso kan ik binnen Music Mayday allerlei cursussen volgen waar ik nog veel van kan leren. Zo ga ik binnenkort beginnen met een Management training. Daarnaast wil ik me ook graag verder verdiepen in de meer inhoudelijke aspecten van ontwikkelingssamenwerking. Ik ben dus nog lang niet klaar!

Heb je nog tips voor iedereen die ook wel zo’n baan zou willen?
Het maakt volgens mij niet heel veel uit welke studie je doet. Maar ik denk dat het wel heel belangrijk is dat je op je cv kunt laten zien dat je op z’n minst affiniteit hebt met de sector. Zorg dat je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet. Ik heb zelf als vrijwilliger bij Plan Nederland gewerkt. Nu doe ik nog steeds vrijwilligerswerk voor ‘Goal!’. Dit is een project van de gemeente Amsterdam, waarbij vrijwillige coaches gekoppeld worden aan jongeren die de verbinding met onderwijs en werk dreigen te verliezen. Weer heel wat anders. Zorg vooral dat je actief en ondernemend blijft, dan kom je er wel!

Links:
musicmayday.nl
goal.amsterdam.nl

Dit artikel is integraal overgenomen van de vacaturesite van Move Your World.

Back To Top