skip to Main Content

Urban Challenge: de finale

Winnende team gaat op veldbezoek in Zuid-Afrika

De finale van de Urban Challenge, een door Cordaid georganiseerde wedstrijd voor studenten van hogescholen en universiteiten, heeft een sterk plan opgeleverd over recycling van afval in de sloppenwijken van Kaapstad. Het winnende team heeft hiermee een veldbezoek naar Zuid-Afrika gewonnen. Dit team bestaat uit Merel van den Heuvel van de Universiteit van Amsterdam, Liana Boogaars van Hogeschool Larenstein, Jan van Waaij van Hogeschool Utrecht en Dorien van den Berg en Phindile Mangwana van de University of the Western Cape, Zuid-Afrika. Tijdens het veldbezoek – van 23 april tot en met 2 mei – zullen de studenten samen met partnerorganisatie CORC van Cordaid het plan verder uitwerken. Op duurzamestudent.nl doen ze verslag van de reis.

De finale leverde enkele prachtige ideeën op rondom afvalverwerking in de wijk Philippi in Kaapstad, Zuid-Afrika. Rondom dit onderwerp had Cordaid samen met haar Zuid-Afrikaanse partnerorganisatie CORC (Community Organisation Resource Centre) een inhoudelijk uitdagende case geformuleerd. Naar aanleiding daarvan hadden de studententeams, bestaande uit Nederlandse en Zuid-Afrikaanse studenten, hun voorstellen geschreven. Zeven teams met studenten afkomstig van negen Nederlandse hogescholen/universiteiten en drie Zuid-Afrikaanse universiteiten deden mee aan de Urban Challenge.

Het was een spannende finale waarin de studenten hun voorstellen toelichtten, ondersteund door zelf ontwikkelde maquettes en/of posters. De Zuid-Afrikaanse studenten hebben de presentaties en prijsuitreiking gevolgd via de webcam. De jury bestond uit Stefano Marmorato van CORC, Dr. Peter Erkelens van TU Eindhoven, Titus Swartjes van World Wide Recycling en Astrid de Jong van Cordaid. Stefano Marmorato van CORC formuleerde zijn reactie op het winnen de proposal als volgt: “….most complete and stimulating and I would like to work with this proposal”.

» Download het winnende proposal
» Website van Cordaid Urban Matters

 

Back To Top