skip to Main Content

Profiel: Liana Boogaars

Winnaars Cordaid Urban Challenge doen verslag van hun reis naar Zuid-Afrika

Dagboek Zuid-Afrika winnende studenteam Urban Challenge

De winnaars van de Urban Challenge, een door Cordaid georganiseerde wedstrijd voor studenten van hogescholen en universiteiten, gaan van 23 april tot en met 2 mei 2009 op veldbezoek naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Met hun innovatieve plan rondom recycling van afval in de sloppenwijken van Kaapstad, wonnen Liana Boogaars, Jan van Waaij en Merel van den Heuvel de challenge. Hun team bestond verder uit drie studenten uit Zuid-Afrika; Phindile Mangwana, Suzall Timm en Dorien van den Berg. Ze houden je via hun weblog op de hoogte van hun ervaringen rondom de reis.
Kijk ook op de website voor meer informatie over de Cordaid Urban Challenge

Profiel van de Nederlandse studenten: Liana Boogaars

“Mama, als ik later groot ben ga ik in Afrika wonen!”

“Ahoy Sistah”, “hoe gaan dit”, “howsit”, “Kunjani”

Deze uitspraken zul je niet snel tegen komen in het Nederlands straatbeeld. De mentaliteit van de Kapenaren is fantastisch. Je wordt overal verwelkomd en mensen willen graag een praatje met je maken. Ik loop er rond met een glimlach van oor tot oor!

Als klein kind had ik altijd al een fascinatie en bewondering voor Afrika. Een totaal andere wereld in vergelijking met Europa. Mijn vader is in Zuid Afrika opgegroeid toen hij een kleine jongen was en heeft mij veel verhalen verteld. Geweldige verhalen over de prachtige natuur, culturen en het vrije buitenleven, maar ook verhalen over de apartheid, het gezicht van oud Zuid Afrika.

Mijn naam is Liana Boogaars, 23 jaar oud, tweede jaars student aan Hogeschool van Hall Larenstein te Wageningen waar ik de bachelor opleiding Regional Development and Innovation volg. Voordat ik met deze opleiding ben begonnen heb ik veel tijd doorgebracht in Zuid Afrika. Vanaf mijn 11e is mijn reis begonnen naar het verre zuiden. Met mijn ouders samen op vakantie naar Zuid Afrika om familie op te zoeken. Teruggekomen in Nederland zei ik: mama, ik ga later in Afrika wonen”

Toen ik 19 was heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt. Ik wou graag weer terug naar dit mooie land maar alleen vakantie zou mij niet genoeg voldoening geven en zodoende heb ik vrijwilligers werk gedaan in een weeshuis voor een periode van 6 weken. Na deze intensieve weken een overland tour door Namibië, Botswana, Zambia en Mozambique, een geweldige ervaring die ik tot de dag van vandaag koester.

Na 1 jaar Nederland besloot ik weer terug te gaan naar Kaapstad voor een periode van 13 maanden om te werken in een backpacker/lodge. Naast mijn werkzaamheden een cursus HIV/AIDS counseling gevolgd en werk evaring opgedaan bij TAC: Treatment Action Campaign. Een organisatie die campagnes organiseert met betrekking tot de rechten van mensen die geïnfecteerd zijn met het virus.

Mijn eerste stage heb ik wederom gedaan in Kaapstad. Bij een organisatie genaamd SCAT Social Change Assistance Trust. Hier heb ik een onderzoeksrapport moeten schrijven met betrekking tot HIV/AIDS en gedragsverandering en eventuele preventie modellen geschetst.

Tijdens mijn verblijf in Kaapstad 2008 heeft Merel mij geïntroduceerd met de Urban Challenge. Ondanks dat Cordaid specifiek formuleerde dat ze op zoek waren naar 3e en 4e jaar studenten, heb ik mij toch aangemeld. Het beroemde motto: “Wie niet waagt, Wie niet wint”, eigen initiatief en enthousiasme wordt vaak toch gewaardeerd.

Afgelopen februari ben ik terug gegaan naar Kaapstad met als doel onze andere Zuid Afrikaanse team genoten te ontmoeten en Philippi te bezoeken. Mijn visie is om eerst te ervaren en te observeren wat mogelijk is binnen deze gemeenschap en wat de lokale bevolking belangrijk vind. Het project is immers gebaseerd om de levensomstandigheden te verbeteren, eveneens de haalbaarheid. Het is een kleinschalig project maar heeft de capaciteit tot verdere uitbreiding binnen de gemeenschap.

Ons team bestaat uit 6 studenten met verschillende achtergronden en studierichtingen maar toch alle zes 1 ding gemeen: passie voor Zuid Afrika. Deze ambitie en drive hebben er toe geleid een mooi, passend project te realiseren.

Back To Top