skip to Main Content

Wonder

iedereen kan de wereld redden

Kijk maar eens op www.wonder.nl. Wonder is een organisatie die maatschappelijke problemen met plezier wil oplossen. Dus als er ergens iets aan de hand is wordt niet het negatieve benadrukt maar het positieve. Op die manier worden mensen aan het denken gezet. Van de Blije Pin tot hoe ‘flexitariër’ te worden, je kunt het je  zo gek (en zo vrolijk) niet bedenken. Een van de nieuwe initiatieven is www.deWereldRedden.nl. Ik sprak met projectleider Tjerk Feitsma.

Waarom is de wereld het redden waard?
“Het is leuk om te doen. Als wij het niet doen, met onze vermogens en ‘fabulous looks’, wie doet het dan wel?”

Hoe ben je bij Wonder terecht gekomen?

“Ik was klaar met mijn studie en wist dat ik de wereld positief wilde veranderen. Dat vertelde ik dan ook aan iedereen in mijn omgeving. Via mijn netwerk ben ik toen bij Wonder terecht gekomen.”

Gaan jullie, met jullie vrolijkheid, niet te snel voorbij aan het onder de aandacht brengen van de echte serieuze problemen, zoals het armoedevraagstuk of de klimaatverandering?
“We doen er wel degelijk iets mee. Maar door alleen maar de serieuze toon aan te slaan missen een heleboel andere organisaties een groep mensen die wel iets willen doen maar niet zitten te wachten op dat belerende toontje van wat wel en niet goed is. Met een beetje humor, een beetje schoonheid en oprechte interesse zijn de problemen op een veel leukere manier op te lossen.”

Hoe vertaalt deze visie zich naar het project waar jij de leiding over hebt: www.deWereldRedden.nl?
“Op onze website plaatsen wij korte filmpjes waarin uitgelegd wordt hoe je een goede daad kan verrichten voor je medemensen of voor de natuur. Bezoekers van onze website hebben daarbij de mogelijkheid om hun actie of daad als filmpje te uploaden. Ook willen we iedereen stimuleren zelf een eigen actie te bedenken, het te filmen en te uploaden op onze site. Dit project is namelijk gebouwd rondom het idee dat iedereen wel een eigen idee of manier heeft om de wereld te redden.”

Vind je dat studenten het voortouw moeten nemen bij het redden van de wereld?
“Ja, want de jongeren zullen nog het langste moeten leven met de systemen in de wereld en de gevolgen daarvan. Het is aan slimme jonge mensen om nieuwe systemen te maken. Met ‘systemen’ bedoel ik alle manieren waarop we naar problemen kijken en die proberen op te lossen.

Komt het er eigenlijk niet gewoon op neer dat alles duurzaam moet?

“Wat is het alternatief? Ik vind het moeilijk om te zeggen ‘dit moet’ en ‘dat moet’. Het zou wel het streven moeten zijn want door niet duurzaam te werk te gaan plegen we eigenlijk een soort roofbouw op onze kleinkinderen. Op een gegevenmoment raakt iets op of stuk, dus laten we het nú gewoon beter doen.  Een klein beetje extra voor de toekomst, dan kunnen we er veel langer van genieten.”

Als ik het goed begrijp begint het met een verandering in de manier van denken van mensen?
“Ik denk dat twee dingen belangrijk zijn. Ten eerste moeten mensen zich af gaan vragen waar ze mee bezig zijn.  Mensen denken er  bijvoorbeeld niet over na dat wanneer ze een goedkoop t-shirt  bij de Zeeman kopen, dat dit allerlei bij-effecten heeft.
Ten tweede moeten ze iets gaan dóen. Of je nou meewerkt aan een website als duurzamestudent.nl of dat je een project start als deWereldRedden.nl, het maakt niet zoveel uit. Als je maar daadwerkelijk iets doet.”

Maar zijn mensen niet gewoon egoïsten die alleen aan hun eigen belang denken?

“Ik geloof diep in mijn hart dat elk mens goed is. Iets veranderen is niet zo makkelijk maar ik denk dat wanneer je mensen op de juiste manier aanspreekt dat ze dan wel bereid zijn om ook de juiste keuzes te maken. Als je alleen al kijkt naar het feit dat er nu overal scharreleieren verkrijgbaar zijn. Dat is al het bewijs dat er mensen zijn die nadenken over andere manieren van produceren en consumeren. Nu zijn ze overal verkrijgbaar en worden ze gekocht door steeds meer mensen.”

Denk je dat er in de toekomst alleen maar scharrelkippen zullen zijn?

“Ja.”

Hoe ziet de wereld er over 50 jaar uit?
“Pff, 5 jaar geleden bestond Youtube nog niet eens, of Facebook. Dingen veranderen zo snel. Maar het is voor mij moeilijk om voor te stellen dat het winstsysteem waar de wereld nu op draait dat altijd zo zal blijven. Het is namelijk een systeem dat de aarde uitknijpt. De grondstoffen en andere zaken die de aarde ons geeft zijn we op een onhandige manier aan het verspillen. Steeds meer mensen zullen hier boos om gaan zijn en er iets aan willen doen.  Dat zie je nu al steeds meer gebeuren en ik denk dat dit steeds meer zal worden. Ook al ben je een bedrijf met een miljoenenomzet; wat geeft jou het recht om de aarde te vervuilen in ruil voor wat muntgeld en papiertjes?! Wat is dan de waarde van die muntjes en papiertjes?
Ik denk dus dat grondstoffenbeheer een steeds belangrijker onderwerp wordt in de toekomst. Energievoorziening gaat op een radicaal andere manier gebeuren. Ook zie je vaak dat kleine dingen succes hebben, zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde scharreleieren of de spaarlamp.”

Kun je één gouden tip noemen waar studenten vandaag mee kunnen beginnen om de wereld te redden?

“Doe iets. Het maakt niet uit wat het is maar denk na over iets dat je belangrijk vindt en doe daar iets mee. Als iedereen iets doet dan strijden we allemaal voor iets dat belangrijk is en dan komt het wel goed.
Ga bijvoorbeeld ‘blij pinnen’ op zaterdag 2 mei! Het blijbedrijf zorgt ervoor dat mensen (o.a. in Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Amsterdam ) kunnen pinnen bij een vrolijke automaat met en grote rode knop en een gleuf waarblij biljetten uitkomen. Deze zijn inwisselbaar voor dingen waar je blij van wordt. Denk bijvoorbeeld aan: een kus van de slager, gluren door een gaatje of een gratis knuffel van een hamster.”

Meer over Wonder
Wonder is opgericht door Elena Simona, je kent haar misschien van het boek ‘Alle grote wereldproblemen en hun oplossingen’.
Wonder werkt aan verschillende eigen initiatieven, o.a.:
www.blijbedrijf.nl | www.stoerevrouwen.nl | www.deWereldRedden.nl

Wonder is opzoek naar meer stoere vrouwen, wereldredders, stagiaires of mensen die op een andere manier zich willen inzetten voor het werk dat wonder doet. Dus surf rond en gooi je positiviteit in de strijd voor je medemens:)

Back To Top