skip to Main Content

Artisjok

Studenten productdesign ontwikkelden eigen lijn naar het Cradle 2 Cradle principe

Kort geleden werd ik getipt door een van mijn collega’s over Artisjok. Artisjok?! ?De enige informatie die ik kreeg was: dat is een groep studenten uit Maastricht die bezig zijn met duurzaam productdesign. Dat riekt natuurlijk naar meer! Vandaar dat ik via de website www.artisjok.net contact heb gezocht met Ilse Grob. Daar kwam het volgende interview uit voort.

Interview met Ilse Grob, net 22 jaar, medebedenker van Artisjok.

Hoe kom je bij Artisjok?
Ik ben medebedenker van het concept. We zijn met 9 begonnen en zijn inmiddels met 7 studenten bezig.

Wat doe je momenteel?
Ik ben afgestudeerd aan de kunstacademie en heb productdesign gedaan. Inmiddels studeer ik cultuurwetenschappen om ook een theoretische achtergrond te hebben.

Jullie zijn geïnspireerd door het Cradle 2 Cradle concept. Waarom?
In 2006 gingen we aan de slag met jong ondernemen; 1 jaar lang een bedrijfje opzetten en managen. Toen waren we al enthousiast voor een nieuw concept maar hoe start je met 9 mensen een nieuw meubel concept? Onze docent kwam met C2C en daar voelden we ons erg tot aangetrokken.

Wat is jullie idee over de producten?
Wij zien het ontwerpen van meubels volgens het C2C concept als de manier waarop het in de toekomst zal gaan. Nu kunnen wij al dat verschil maken en dat is nodig in een branche als productdesign, originaliteit. We willen ook graag bewustzijn creëren, daarom geven we workshops over het toepassen van C2C in productdesign.

Komen jullie obstakels tegen in deze productbranche?
Ja, we hadden geen grote investeerders. Je komt aanzetten met 7 studenten en dan moet je serieus genomen worden. Toch hebben we bedrijven overstag gekregen. Puur door goodwill. Nu kunnen we die bedrijven bellen en een afspraak maken. Dat gaat dus over productie ruimte,materiaal en machines. Bedrijven die ons daarin sponsoren zijn: PRM, Biopearls en TNT.

Waren jullie al eerder bezig met materiaal gebruik en energie verbruik?
Nee, dat was destijds geen onderdeel van de studie. Misschien dat het nu meer aan de orde is, maar wij hebben het er zelf ingebracht. Zoals ik al zei kwam onze docent met het C2C concept en hebben we zelf verder uitgedacht hoe we dat wilden verwerken.

Wat voor producten maken jullie?
We hebben een eigen lijn genaamd‘Misfit’. Ons eerste uitgewerkte product is de Misfit salontafel, te zien op onze website. We hebben meerdere ontwerpen liggen maar produceren is erg duur. We moeten o.a. een mal en de materialen aanschaffen.

Is het productieproces duurder?
Nee. De materialen zijn sowieso niet duurder, die kunnen zelfs goedkoper zijn.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
We willen onze lijn ‘Misfit’ compleet maken volgens het C2C principe. Daarnaast willen we meer workshops geven, bijvoorbeeld ook aan bedrijven en op basisscholen. We willen graag overbrengen dat het toepassen van C2C simpeler is dan dat mensen denken.

Zijn jullie al miljonair?
Nog niet…We zijn wel heel serieus bezig maar studeren ook nog. We werken nu zo’n 2 dagen per week bij Artisjok en geloven in waar we mee bezig zijn dus wie weet!

Op de hoogte blijven van Artisjok? Kijk op de website: www.artisjok.net

Back To Top