skip to Main Content

Flux wint Philips Innovation Award

Ontwerpers volledig recyclebare designstoel gaan naar huis met 5000 euro

Een volledig recyclebare designstoel; gemaakt door een voorbedrukt stuk plastic (polypropylene) ingenieus te vouwen. Eenvoudig, vernieuwend, goedkoop en handig in gebruik. Hiermee won “Flux” donderdagavond 23 April jl. in Rotterdam de 4e Philips Innovation Award. Het flitsende filmpje (zie hieronder) zal zeker hebben geholpen de jury te overtuigen.

Innovatie is belangrijk voor de toekomst van onze economie. Met die gedachte organiseerde het Rotterdamsch Studenten Corps in samenwerking met universiteiten van Rotterdam, Delft, Eindhoven en Tilburg en diverse sponsoren uit het bedrijfsleven voor het vierde jaar op rij de Philips Innovation Award. De jury bestaande uit vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en universiteit zag in “Flux” het beste, meest volledige concept. 

De Fluxchair is ontstaan uit een afstudeerproject van student industrieel ontwerpen Douwe Jacobs. Op zoek naar inspiratie voor een lijn vouwmeubels werd hij geinspireerd door kleine vouwkunstwerkjes van papier. Hij raakte geboeid door de mogelijkheid om met gekromde vouwlijnen vanuit een plat vlak elegante vormen te maken. Een bekend voorbeeld uit de natuur is het blad van de bananenplant.

De stoel die daar uit voortgekomen is heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. De eerste schaalmodelletjes waren van papier, mooi van vorm en verbazingwekkend sterk. Samen met Tom Schouten is vervolgens het bedrijf Flux Furniture opgericht en is hard gewerkt om van dat papieren modelletje tot een productierijp en gepatenteerd product te komen. Sinds 1 maart 2009 zit Flux Furniture in het incubation centre van de TU Delft, Yes!Delft.

Andere finalisten waren “Shockbusters” (heupbescheming), “B-Smart” (innovatieve manier om fundering te storten), “VirIAsolutions” (vituele 3d maquette) en “Data Supporting Solution” (human computer interface voor geavanceerd liesonderzoek).

Onderdeel van het programma waren ook verschillende presentaties, waarvan twee over duurzaam ondernemen: Marcel Broersma (directeur van onder meer Green Mobility en Peak Value) vertelde over de noodzaak van een heldere visie, Alexander Overdiep over de totstandkoming van de rondvaarboot op waterstof (www.fuelcellboat.nl).

Back To Top