skip to Main Content

Don en Michaela checken grote appel

Jongerenvertegenwoordigers doen verslag vanaf de CSD in New York

Gisteren zijn we aangekomen in de stad die door velen als het centrum van de wereld wordt gezien. We hebben gedurende de eerste uurtjes in New York meteen maar even een duurzaamheidscheck van de stad gedaan:

Don heeft gerecyclede, sustainable schoenen gekocht op Broadway: gemaakt van gebruikte autobanden en hennep. Op Fifth Avenue reed een sustainable hydrogen bus. We hebben wel een liter sustainable coffee gedronken op Columbia University en op de sustainable organic market op Union Square hebben we een big organic apple gegeten.

Veel duurzaams te verkrijgen dus, alleen vragen we ons af hoe duurzaam het is om zo enthousiast te consumeren als sommige big apple bewoners. Opvallend zijn natuurlijk de grote dingen in New York. Grote coffees, grote pizza’s en uiteraard grote gebouwen. De droom om de hoogste wolkenkrabber, Empire State Building, te berennen, is helaas in het water gevallen.

Hier is zo veel te zien, zo veel te doen. Maar de eerste dag hebben we al direct vol gepland met een bijeenkomst met alle internationale jongeren die de CSD aantrekkelijk gaan maken. Don heeft veel oude bekenden ontmoet! Tot onze vreugd zijn er in ieder geval 2 Afrikaanse jongerenvertegenwoordigers aanwezig, gefinancierd door de Duitse overheid. Wat een aantal, twéé. Terwijl een van de thema’s die besproken wordt ‘Afrika’ is. De speech van Don in februari bij de VN heeft duidelijk niet zo heel veel impact gehad, maar 2 is altijd beter dan nul. Deze 2 weken weer een kans.

De internationale jongeren zijn erg gedreven maar het proces tijdens de jongeren bijeenkomst was erg chaotisch. Gelukkig verloopt de echte CSD, die vandaag begint, gestructureerder, zoals iedereen verwacht van een VN-conferentie. De agenda staat al vast, de uitkomst zullen we pas over 2 weken weten.

Wij mogen ons best gaan doen om de stem van álle Nederlandse jongeren eens even lekker te laten horen. Wat vinden de Nederlandse jongeren dan? Ons perspectief daarop is terug te vinden bij ‘documents’: het position paper dat we deze CSD aan gaan bieden aan minister Gerda Verburg, de voorzitter van deze CSD.

Zowel formeel als informeel gaan wij deze standpunten aan de man (en vrouw) brengen.

Hopelijk is de uitkomst net zo duurzaam als de schoenen van Don en zo groot als de rest van New York.

Michaela Hogenboom en Don Gerritsen, VN jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling

Back To Top