skip to Main Content

Keur je eigen eten

Open dagen bij biologische boerderijen

Al iets te doen op 6 of 7 juni? Niet helemaal studentikoos, maar wel leuk als je nieuwsgierig bent naar wat biologisch eten en drinken nou eigenlijk is. Over anderhalve week zijn het namelijk open dagen bij boeren en tuinders die alles biologisch ‘doen’.

Biologisch eten zou allereerst smaakvoller zijn dan ‘gewone’ producten. Nu ben ik zelf geen fijnproever en zal ik bij een blinde test waarschijnlijk het verkeerde stukje vlees als biologisch aanwijzen. Desondanks zijn er nog genoeg andere verschillen te benoemen.

Volgens het voedingscentrum is biologisch “gebaseerd op het behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van de dieren.” Zo worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en is het voedsel van de dieren – waar vaak veel soja inzit – duurzaam geproduceerd.

Soja die voor een groot gedeelte in andere werelddelen wordt verbouwd, vervoerd naar Nederland en verwerkt in diervoeding. Vaak gaat sojateelt in Zuid-Amerikaanse landen ten koste van natuurlijke bossen waardoor minder bomen de CO2 uitstoot kunnen zuiveren.

Daarnaast wordt in biologische voeding geen gebruik gemaakt van gentechnologie en zijn de meeste kleur-, geur- en smaakstoffen verboden.
In tegenstelling tot verkoopleuzen als ‘vers van de boer’ en ‘ambachtelijk’ is de term biologisch beschermd en worden producten gecontroleerd. Onder andere het EKO-keurmerk is daarvan een garantiebewijs.

Als je als kritische student meer wilt weten dan wat het web te bieden heeft kun je op 6 en 7 juni terecht op verschillende boerderijen, kwekerijen en zelfs Nederlandse wijngaarden.

Kijk op ‘op naar de boer’ voor alle deelnemers of lees hier een verslag van zo’n bezoekje.

Beeld: Docman (Flickr.com)

Back To Top