skip to Main Content

Een tomaat is hier geen waterbom

Op bezoek bij een eko-kwekerij

6 en 7 juni waren het open dagen bij de vele boerderijen en kwekerijen die op hun producten het etiket ‘biologisch’ mogen plakken. Een kijkje achter de schermen bij een eko-kwekerij.

Vlakbij het Zeeuwse plaatsje Noordgouwe ligt tussen ‘gewone’ landbouwgrond de groentekwekerij Zuidbos. Van de mensen die deelnemen aan de rondleiding op deze open dag ben ik duidelijk de jongste…

Geertje Aaneenbrug, die samen met haar broer de kwekerij 25 jaar geleden begon, leidt de groep rond. Het onkruid – wat overal op lijkt te schieten – mag alleen met de hand verwijderd worden: chemische bestrijdingsmiddelen zijn in de biologische teelt verboden. “Maar ik werk graag met mijn handen.” Doordat de kwekerij relatief klein is – 1,5 hectare en twee kassen – is er van moderne landbouwtechnieken weinig te zien.

Vrijwel alle groenten en fruit zijn in de boerderijwinkel te koop. Wat niet zelf geteeld kan worden, wordt ingekocht bij collega’s die ook biologisch werken. Veel van de groenten worden verkocht aan mensen uit de regio, voor een verkoop aan een groothandel is de kwekerij te klein.

Geertje merkt de massale aandacht voor biologische en streekproducten ook in haar afzet. “We zijn al 25 jaar bezig met biologische teelt en verkoop, maar pas de laatste jaren is de vraag overweldigend.”

Smaak
Naast de wekelijkse markt op zaterdag waar ook brood, zuivel en huishoudelijke artikelen worden verkocht, kunnen mensen ook een abonnement nemen. Iedere week een pakket met eigen geteelde seizoensgroenten kan opgehaald worden op verschillende plaatsen in de regio.
Eén van de deelnemers aan de rondleiding heeft zo’n abonnement en is erg tevreden. “Vooral de smaak is veel beter dan groenten uit de supermarkt. Een tomaat is hier geen waterbom.”

In verschillende studentensteden bijvoorbeeld in Utrecht kun je iedere week een groentetas halen gevuld met biologische seizoensgroenten. Of kijk eens op de site van Vitatas.

 

Beeld: Kwekerij Zuidbos

Back To Top