skip to Main Content

World Ocean Day

de oceanen, die moeten we redden!

All over the media, en nu ook op duurzamestudent.nl!
In Rotterdam vond 8 juni 2009 de ‘Expert Meeting’ in het kader van World Ocean Day plaats. Van over de hele aardbol waren wetenschappers, beleidsmakers, NGO’s en onderwaterfotografen naar het Oceanium in Blijdorp gekomen om in korte presentaties van max. 20 minuten hun visie op het oceaanbeleid, de schoonheid van de oceanen of de gevolgen voor de visstand en initiatieven op visserijgebied te delen met een zaal van 200 toehoorders.

Experts op het gebied van oceaan, visserij, visserijbeleid en onderwaterfotografie, kamerleden van de Partij voor de Dieren en vele vertegenwoordigers van NGO’s vulden het aquarium. Ook een aantal geïnteresseerde studenten, waaronder een vertegenwoordiging van duurzamestudent.nl waren van de partij (op uitnodiging van de organisatie). Het was een mooie happening, de eerste keer dat de World Ocean Day officieel geratificeerd was door de VN.

Van elke presentatie is een opname gemaakt. Al deze opnames en nog veel meer informatie en achtergronden zijn te vinden op de site www.mare-nostrum.nl

In het kort een aantal belangrijke leerpuntjes:

uiteraard: Everyday should be world ocean day  – Fabien Cousteau, WOD 2009

maar concreet:

– de situatie is niet bepaald rooskleurig te noemen. De blauwvintonijn is bijna uitgestorven, koraalriffen verdwijnen, er wordt overbevist, Europese vissers vissen de vis voor Afrikaanse vissers weg, 1/3 van de gevangen vis wordt halfdood overboord gesmeten en dat terwijl zowiezo 1/3 al eindigt als vismeel voor de bio-industrie (oa om jaja, kweekzalm mee te voeren). Dit alles resulteert in een rappe achteruitgang van de visstand en verstoring van oceaan-ecosystemen. We merken het nu nog niet voldoende (oa omdat we Afrikaanse zeeën leegvissen), maar in 2048 kan het gedaan zijn met grote delen van het oceaanleven…

Wat kun je doen?

– eet wat minder vis en als je het dan eet, gebruik de viswijzer om te bepalen welke ‘duurzame’ vissoort wilt gaan eten
– eet alleen vis die duurzaam gevangen is (het MSC-keurmerk is een aardige indicator, al is er genoeg op aan te merken)
– maak anderen bewust van de viswijzer en van het feit dat we als we doorvissen op de huidige voet, de vis in 2048 op zou kunnen zijn
– kijk eens goed naar foto’s van David Doubilet, films van de familie Cousteau en foto’s van Dos Winkel om je te overtuigen van de schoonheid van de oceanen
– informeer je eens over actieve oceaanbeschermers zoals het WNF, Greenpeace en ook Sea Shepherd. Maar ook wetenschappers als Daniel Pauly en de ‘ambassadeur van de zee’: onderwaterfotograaf Dos Winkel, die het boek Wat is er mis met vis?! en visolie schreef, en ook op zijn website veel informatie verschaft.

Zo, dat is de korte oceaanwijzer. Kijk eens rond en trek je conclusies. Red de zee, begin bij jezelf!

Ter ondersteuning: kijk eens naar het animatiefilmpje, geïnspireerd op het boek van Dos Winkel, gemaakt door HKU-student Witte van de Tempel over het lot van de oceanen en onze rol daarin.
Ziehier het filmpje van Witte, voorafgegaan door het ‘closing statement’ van de expert meeting. Ook interessant, maar voor het filmpje alleen moet je even doorscrollen naar minuut 16.59 šŸ™‚ Is de moeite waard!

’s-Avonds was er in het  auditorium van de Erasmus-universiteit een speciaal op studenten en andere geïnteresseerden gerichte avond samengesteld met indringende oproepen van Fabien Cousteau, onderwaterfotograaf David Doubilet, captain Paul Watson van SeaShepherd en c2c-hoogleraar Michael Braungart, vergezeld door mooie beelden en foto’s van Cousteau en Doubilet.
Voorafgaand aan het avondprogramma was er de premiere van de film The End of the Line, een confronterende documentaire die de boodschap van de dag visualiseert. Kijk op www.worldoceanday.nl voor meer info over de dag.

Ziehier de trailer van The End of the Line

Back To Top