skip to Main Content

Ecol-uitvinders strijden op TU Delft

Sustainable Business Game

Zeven studenten presenteerden onlangs op de TU Delft producten die zij hadden ontworpen voor de Sustainable Business Game. Om te kunnen winnen moest het product lucratief én duurzaam zijn. Sharon Goh, 27-jarige student Industrieel Ontwerpen, was volgens de jury met haar compostmaker zonder nare luchtjes de winnares. Ze ontving naast de eer een cheque van €1.000,-

Geen stank
De Singaporese student die nu al anderhalf jaar in Delft woont, presenteerde het best verkoopbare ontwerp van de middag. Gohs compostmaker kan gewoon in je keuken staan, omdat het vervelende geurtjes die normaalgesproken vrijkomen wegwerkt. Dit komt door de natuurlijke oplossing van geïnstalleerde koolstofplaten.

Competitie
De producten van de competitie waren divers: een beplantte muur voor thuis, een effectievere fiets, een afvalscheidingsysteem voor op de TU, fotovoltaïsche straatverlichting, LED-lampen ter ontwikkeling van Kameroen en het recyclen van plastic in Costa Rica.

Het winnend concept: Ecol
Goh bedacht haar product Ecol vijf jaar geleden, maar heeft het in de tussentijd steeds meer verbeterd. Ze heeft al eerder twee prijzen ontvangen voor het mooie design. Dit keer won ze vanwege het praktische nut en de commerciële mogelijkheden van haar duurzame product.
Tijdens de presentatie van Goh bleek dat Singapore en Nederland nog behoorlijk verschillen. Ze stond met haar mond vol tanden bij de vraag: “Wat moet je doen met overtollig compost? De meeste Nederlanders hoeven immers in de winter hun tuin niet te bemesten.” Hier had zij nog niet over nagedacht bleek uit haar reactie “Dat is een erg goede vraag. Ik kom uit Singapore en daar is het altijd zonnig. Hier zal ik over moeten nadenken!”

Organisatie
De Sustainable Business Game is bedacht door het groene studentennetwerk Osiris. Samen met de TU zetten zij deze eerste editie op. Het bestuur van Osiris heeft genoten van de ideeën van de deelnemers, maar ook wat punten gevonden die de volgende keer beter kunnen. Organisator Gijsbert Koren zegt hierover “Misschien zouden we het concept nog uit kunnen breiden en een laagdrempelig onderdeel toe kunnen voegen, waarbij studenten een vaag idee uitwerken tot een goed idee.” Koren ziet bij de volgende editie drie mogelijke prijzen. “We zouden bijvoorbeeld kunnen werken met een ideeënronde, een haalbaarheidsronde en een businessplanronde.”

Mening van de jury
Jurylid Dap Hartmann stond onder andere model voor de hoofdpersoon uit Harry Mulisch’ “Ontdekking van de Hemel”, maar gaf op de SBG vooral commentaar in zijn rol als universitair docent innovatiemanagement en ondernemerschap aan de TU. Hij geeft aan sceptisch te zijn over het winnende concept in zijn motivatie waarom voor deze gekozen is. “Sharon’s product is goed. Maar is er een markt voor in Nederland? En hoe duurzaam is het nu echt?” Dit laatste lijkt  een heikel punt. Hij heeft immers elektriciteit nodig om te malen en te verwarmen. Een compostbak met een stekker dus.
Over de SBG zegt Hartmann “Wij zijn vooral een platform voor hen.” Maar dat is ook de moeite. Zowel Hartmann als Goh wezen hetzelfde punt uit als de sleutel tot een duurzamere wereld: bewustwording.

Foto: Hans Stakelbeek/FMAX

Back To Top