skip to Main Content

Hoe hip is de spaarlamp?

Alle variaties op een rij

Vanaf 2012 kun je echt geen gloeilampen meer kopen. Nu kun je ervoor kiezen heel zuinig om te springen met je laatste 100 WATT-peertje, of je verdiept je in de mogelijkheden die de spaarlamp je biedt.

Kleuren 
De enige kritiek op het verbod kwam van interieurstylisten. Volgens hen zouden spaarlampen niet de juiste kleur of intensiteit van licht hebben. Nu hebben spaarlampen wel elf kleuren wit licht. Van “daglicht” tot “extra warm wit”. En een lampje rood of groen maken is natuurlijk geen probleem.

Vormen
Maar waarin de spaarlamp absoluut zijn oudoom de gloeilamp verslaat is de vormen waarin hij komt. De gloeilamp kent maar twee vormen: het peertje en voor in een kroonluchter is ook de kaarsvorm ontwikkeld. Daar hield het echter op.

Hier een selectie van spaarlampen:

antiek      lineair          peertje     spiraal

  Zo begon ‘ie       Het vertrouwd design    Net als een gloeilamp          Spiraal

 

Toegegeven, de antieke variant ziet eruit als iets dat je in een schuurtje hangt waar nooit iemand komt. Maar de standaardversie met een soort spijlen is toch absoluut aantrekkelijk. Ook is er gedacht aan hen die nog hunkeren naar de tijden van de gloeilamp, maar de spaarlamp in peervorm kent een soort rubberen laagje. Als dat je nog niet overtuigt van het hipgehalte van de spaarlamp is er nog de spiraal, welke het meest energiebesparend is.

LED’s
Mocht je echt de haute couture van verlichting zoeken -en een flinke portemonnee hebben- is de wereld van de LED een must. Precies ja, die kleine lichtjes waar je op de middelbare school met techniek knipperconstructies maakte worden door interieurstylisten wél de hemel in geprezen. Maar tot deze binnen het studentenbudget vallen, genieten wij van het half jaar nonstop licht dat de spaarlamp ons geeft.

Back To Top