skip to Main Content

Eat-In stelt eerlijk voedsel centraal

Topkok Sergio Herman aanwezig als gastspreker

Eten moet steeds vaker snel en efficiënt gebeuren. Mensen hebben tegenwoordig minder tijd om te koken en kiezen er vervolgens voor om iets te eten, waar vrijwel niets meer aan gedaan hoeft te worden. Hierdoor is het aanbod van kant-en-klaar maaltijden en fast food enorm. Door de toename van grootschalige boerderijen en industrieën, monoculturen en massaproductie is er steeds minder ruimte voor boeren en producenten die op traditionele en ambachtelijke wijze te werk gaan met respect voor de natuurlijke omgeving. Maar ook de afstand tussen boeren, producenten en jonge consumenten wordt steeds groter. Jongeren groeien op in een economie die veelal draait om winst maken, snel en efficiënt werken en op grote schaal produceren. Bovendien wordt de voedselcrisis in de wereld steeds erger en schaadt industriële voeding het milieu, onze samenleving en onze gezondheid. Het is daarom tijd voor actie vindt de Youth Food Movement Nederland (YFM Nederland).

YFM Nederland is verbonden aan de internationale Youth Food Movement, officieel opgericht in Turijn in 2008 en gebaseerd op de principes van Slow Food. Het is een netwerk van studenten van allerlei studierichtingen, jonge consumenten en jonge professionals (zoals boeren, tuinders, koks, vissers en producenten) die met elkaar veranderingen teweeg brengen op het gebied van voedselproductie en voedselconsumptie. Ook worden studenten uitgedaagd om actief te worden op het gebied van duurzame voedselconsumptie, het bewustzijn over de huidige voedselproblemen te vergroten en samen tot oplossingen en actie te komen op lokaal niveau. Hierdoor is het mogelijk om met elkaar aan een duurzame toekomst te werken.

Als officiële lancering van YFM Nederland zal op maandag 21 september de eerste Nederlandse Eat In plaatsvinden, waarbij 200 jongeren samen eten in de tuin van restaurant Merkelbach in park Frankendael te Amsterdam. Bij een Eat-In wordt eerlijk voedsel van goede kwaliteit gedeeld in een openbare ruimte om daarmee een statement te maken en publiciteit te krijgen voor de principes van Slow Food en YFM Nederland. Het voedsel is op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd en de voedselproducenten krijgen een eerlijke compensatie voor hun werk. 

Verschillende topchefs zijn erg enthousiast over YFM Nederland en zetten zich er graag voor in. Op deze eerste Eat-In zijn onder meer Sander Overeinder (chef eigenaar van Restaurant As), Leonardo Pacenti (Toscanini), Iwan Driessen (Restaurant Open), DP (De Vluchthaven) en Geert Burema (restaurant Merkelbach), samen met YFM ‘s Culinaire Zondag, verantwoordelijk voor het diner. Ook zal Nederlands meest inspiratieve topkok Sergio Herman zijn visie geven en opent hij op eigen wijze de eerste Eat-In van YFM Nederland.

Deelname kost slechts 25 euro. Dit is inclusief het 3-gangen diner, drank en een jaar lang YFM/Slow Food lidmaatschap.
Je kunt je opgeven via: aanmelden@youthfoodmovement.nl

Voor meer informatie download je hier de flyer of stuur je een e-mail naar: info@youthfoodmovement.nl 

Back To Top