skip to Main Content

Duurzaam de vaat doen

Afwasteiltje best voor het milieu

Mannelijke studenten schuiven het voor zich uit, vrouwen hebben een hekel aan een overvol aanrecht. Zegt men. Het ene studentenhuis is het andere niet, maar één ding moet toch met enige regelmaat gedaan worden: afwassen.

Want naast je biologische bordje eten en de spaarlampen op de gang valt er ook over dit alledaagse onderwerp iets duurzaams te vertellen.
Mocht je de extravagante luxe hebben een afwasmachine in de keuken te hebben staan: wegdoen. Of het moet toevallig een nieuwe (en duurdere) machine zijn met A-label.

Want de milieubelasting tijdens het afwassen komt voornamelijk door het opwarmen van het water. Zo is warm water uit een zogenaamde HR-combiketel (hoog rendement) of zonneboiler het minst belastend. Al is niet iedere huisbaas enthousiast te maken voor dit soort investeringen in een studentenhuis.

Wat je wel zelf kunt doen is een mooi afwasteiltje of wasbak gebruiken in plaats van de kraan te laten lopen. En voorspoelen kan ook heel goed met koud water, zodat je minder verwarmd water verbruikt. Want, zo zegt Milieu Centraal: “Alleen een heel vieze vaat heeft hierbij warm water nodig.”

Afwasmiddel
Ook over het afwasmiddel zelf heeft Milieu Centraal nog tips. Hoewel het normaal gesproken producten zijn die volledig afbreekbaar zijn in het milieu, is zuinig doseren beter dan het halve flesje leeg te knijpen. Dit vermindert verpakkingsafval.
Want voor een gemiddelde vaat heb je maar één theelepel afwasmiddel nodig. En werkt het product nog heel goed wanneer er geen schuim meer te zien is.

Daarnaast is afwasmiddel (en vaatwastabletten) met een Europees Ecolabel nog beter. Deze middelen bevatten geen schadelijke ingrediënten en is geheel afbreekbaar zodat waterdieren en planten er minder last van hebben.

En hoewel afwassen niet het leukste tijdverdrijf is, zegt zelfs Wikipedia dat het “een gezellig dagelijks samenzijn kan worden als het door meerdere personen wordt gedaan.”

 

Beeld: Ruben Swieringa (flickr.com)

Back To Top