skip to Main Content

Op weg naar Kopenhagen: Don Gerritsen

Deze jongerenvertegenwoordiger heeft inmiddels ervaring met VN-conferenties

In december vindt in Kopenhagen de VN-klimaattop plaats die moet leiden tot een krachtige opvolger van het Kyoto-protocol. De komende maanden besteedt duurzamestudent.nl aandacht aan studenten die naar die top in Kopenhagen gaan.

De eerste bijdrage komt van Don Gerritsen (25), student milieuwetenschappen & internationale betrekkingen en jongerenvertegenwoordiger.

Leuk dat je naar Kopenhagen gaat. Hoe heb je dat geregeld?
Ik ben jongerenvertegenwoordiger naar de Verenigde Naties Commissie voor Duurzame Ontwikkeling en de VN klimaatverandering conferenties. Dit jaar mag ik mee als jongerenvertegenwoordiger mee in de Nederlandse regeringsdelegatie naar Kopenhagen. Vorig jaar in Poznan heb ik ook in de Nederlandse delegatie gezeten, samen met Maayke Damen. Toen hebben we ons uiterste best gedaan om dit jaar weer een jongerenvertegenwoordiger in de delegatie te pluggen, dat is uiteindelijk na wat lobbywerk gelukt.

Dat klinkt best stoer, met de delegatie mee. Wat ga je dan doen?
In de Nederlandse delegatie zal ik mijn uiterste best doen om de stem van de Nederlandse jongeren door te laten klinken in de standpunten van Nederland.

Wat lijkt jou de ideale uitkomst van de klimaatconferentie?
Een unaniem geratificeerd verdrag waarin emissies van broeikasgassen sterk gereduceerd worden, waarin rekening wordt gehouden met historische emissies en draagkracht van participerende staten. Ik hoop daar een klein beetje invloed op te hebben. Maar dat is moeilijk te zeggen, ik houd me inmiddels al bijna 5 jaar bezig met klimaatverandering in Verenigde Naties verband en ik ben van mening dat ieder steentje bijdraagt aan een groot, sterk fundament.

Terug in het hierν: heb je een “duurzame” levensstijl? En wat houdt dat dan in?
Ik heb zelf een aardig duurzame levensstijl. Ik heb de leaseauto van mijn werk geweigerd, ben me zeer bewust van mijn eetpatroon, vlieg alleen als het noodzakelijk is en ik heb wel eens een boom geplant. Maar ik verspil wel eens energie als ik te hard rijd op mijn racefiets, dat is weer minder duurzaam.

Ben je een beetje blij met Kopenhagen als locatie voor de top?
Kopenhagen is wat mij betreft een prima locatie voor deze conferentie, aangezien ik met de trein kan. Dan hoef ik me niet schuldig te voelen over mijn vliegkilometers. En Kopenhagen is een leuke stad, in ieder geval beter dan Poznan vorig jaar. Daar werd ik niet echt gelukkig van.

Op de website www.dongerritsen.com kun je jouw standpunten ten aanzien van klimaatverandering kwijt, die worden doorgegeven aan minister Cramer.  Of laat ze hieronder achter als commentaar.

Back To Top