skip to Main Content

De carrière van Rik Harmsen

In het politieke hart van Nederland

Rik Harmsen (29) studeerde Sustainable Development (afstudeerrichting policy and management) aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt nu voor de Tweede Kamerfractie van de PvdA.

Je werkt in het politieke hart van Nederland. Wat is jouw functie daar?
Ik ben beleidsmedewerker en ondersteun Diederik Samsom. Hij houdt zich bezig met duurzame energie, de energiemarkt en het spoor.

Hoe ziet een werkdag eruit? Hectisch zeker?
Wisselt, elke dag is anders. Er komen regelmatig spoedklusjes voorbij, zoals het opzoeken van achtergrondinformatie voor het vragenuurtje in de Kamer. Verder schrijf ik interne fractienotities waarmee onderling wordt afgestemd wat onze lijn is in een bepaald debat. Veel leeswerk, uitzoeken van zaken, lobbyisten te woord staan en zelf benaderen. Daarnaast zijn er veel kleine klusjes zoals mails en telefoontjes beantwoorden, website bijhouden etc. Oftwel een goede mix tussen inhoud en regeldingetjes.

Hoe ben je eigenlijk in deze baan gerold?
Eerst heb ik een project over duurzame visserij gedaan voor Dorette Corbey die tot voor kort in het Europees Parlement zat. Daar heb de normale sollicitatieprocedure voor doorlopen. Toen dat project afliep kwam ik Diederik Samsom toevallig tegen en het bleek dat hij tijdelijk iemand zocht, inmiddels ben ik vast in dienst.

Had je bij je afstuderen al bedacht wat je verder wilde? En is dat uitgekomen?
Op zich heb ik me vrij breed georienteerd, maar gek genoeg had ik al wel in mijn hoofd dat het me wel wat leek om voor hem te gaan werken. Je kunt dus zeggen dat ik nu mijn droombaan heb. Dit wil ik dan ook nog wel een tijdje blijven doen, maar ik heb voor de langere termijn wel weer andere ambities.

Komen je kennis, ervaring en contacten uit je opleiding hierbij goed van pas?
Ja, met name de kennis over energie en klimaat en het abstract denken over bijvoorbeeld de rollen die verschillende partijen spelen in het maatschappelijk veld komen erg van pas.

Diederik Samsom staat op nummer 7 van de duurzame 100 van Trouw en is door Milieudefensie in 2006 al uitgeroepen tot de op één na machtigste milieumens van Nederland. Heb je daardoor ook het gevoel zelf invloed te hebben op het beleid in Nederland?
Ik heb wel enige invloed, maar dat moet je zeker niet overschatten. Diederik Samsom heeft een enorme kennis en sterk inzicht in het politieke spel. Het is eerder zo dat ik daarvan veel leer dan dat ik hem erg beïnvloed, het is bovendien lastig te meten. Mijn taak is om hem scherp te houden en dingen aan te geven, verder gaat mijn invloed niet. En dat is ook goed, hij is tenslotte de gekozen volksvertegenwoordiger en draagt de verantwoordelijkheid, ik niet.

Je werkt nu enigzins in de schaduw van de politiek. Heb je de ambitie om zelf ook kamerlid te worden?
Nee, het lijkt me wel fascinerend maar ook een hondenbaan die veel tijd en energie kost als je het goed wil doen. Los daarvan denk ik dat ik niet genoeg capaciteiten heb om het, naar mijn eigen maatstaven echt goed te kunnen doen.

Heb je verder nog nuttige tips voor studenten die zich voorbereiden op een duurzame carrière?
Orienteer je goed, probeer vrijblijvende netwerkgesprekken aan te gaan met interessante personen of organisaties en schrijf je in bij bureaus als Ecojob, dat levert veel inzicht in mogelijke banen op en zij kunnen je makkelijk aan gesprekken helpen.

Back To Top