skip to Main Content

Op weg naar Kopenhagen: Suzanne Maas

Project Survival NL zorgt dat jongeren uit Afrika hun delegaties kunnen ondersteunen

In december vindt in Kopenhagen de VN-klimaattop plaats die moet leiden tot een krachtige opvolger van het Kyoto-protocol. De komende maanden besteedt duurzamestudent.nl aandacht aan studenten die naar die top in Kopenhagen gaan. Deze bijdrage komt van Suzanne Maas (23), student Environmental Sciences in Wageningen.

Het begon eigenlijk allemaal in Poznan, Polen in december 2008. Sinds juli 2008 ben ik ambassadeur van FairClimate, een campagne over een eerlijk en rechtvaardig klimaatverdrag, en samen met een aantal mede-ambassadeurs vertrokken ik op 5 december in de auto (volgestouwd met 5 personen, best klimaatvriendelijk, erg gezellig) naar deze Poolse stad voor de 14e klimaattop. Daar demonstreerde ik mee met de Countdown to CO2penhagen en kreeg zo de kriebels te pakken om dit jaar ook naar Kopenhagen te gaan. Vorig jaar in Poznan was het al erg interessant om de onderhandelingen (of gebrek aan) van dichtbij mee te maken, en Kopenhagen aankomende december belooft nog veel spannender te worden, omdat er veel meer op het spel staat: er moet een opvolger komen voor de afspraken in het Kyoto-protocol. En dat betekent dat landen afspraken moeten maken over keiharde CO2 reducties en er geld op tafel moet komen voor mitigatie- en adaptatie-strategieën. Serious business dus! 

In Poznan heb ik samen met 4 andere FairClimate ambassadeurs de serieuze, maar ook minder serieuze kanten van de klimaatconferentie onder woorden én in beeld gebracht. Een week lang maakten we daar filmpjes waarin we o.a. de Nederlandse minister van Milieu en kamerleden ondervroegen naar hun doelen op de conferentie, en spraken we met de ondervertegenwoordigde delegaties van Congo (2 personen) en Sri Lanka (4 personen). Maar, we gingen ook op zoek naar ’the hidden agenda’ en liepen mee in een demonstratie. Benieuwd geworden? Hieronder vind je een link naar de filmpjes. 

Naar aanleiding van het filmpje dat we maakten over ondervertegenwoordigde landen ben ik met vrienden en studiegenoten aan de slag gegaan voor Project Survival NL: een project waarin we fondsen werven voor jongeren uit Afrika om een ondervertegenwoordigde Afrikaanse delegatie te ondersteunen op de klimaattop. Twee vliegen in één klap dus, meer jongerenparticipatie en meer slagkracht voor landen met maar weinig delegatieleden. Daarnaast hopen we met dit project ook meer aandacht te vestigen op dit structurele probleem in internationale onderhandelingen. 

Ook ben ik afgelopen jaar vier maanden naar Nicaragua geweest, waar ik vrijwilligerswerk heb gedaan voor de NGO Fundación del Río. Een van mijn taken daar was het ondersteunen van de directeur van deze NGO bij de voorbereidingen op de klimaatconferentie in (je raadt het al) Kopenhagen! Voor hem heb ik stukken vertaald en aangevuld en mee gedacht over de standpunten van Fundación del Río en het Midden-Amerikaanse NGO netwerk. En uiteindelijk zal ik hem en het netwerk ook in Kopenhagen ondersteunen met allerhande taken, van vergaderingen plannen tot inhoudelijke stukken schrijven. 

Terug naar Nederland. Ook hier hou ik me met duurzame zaken bezig, zo ben ik in september begonnen aan een masterstudie in Environmental Sciences en probeer ik ook in mijn dagelijks leven zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. Dat betekent voor mij onder andere veel op mijn vouwfiets fietsen, geen vlees eten en zo min mogelijk vliegen (dat is een moeilijke, want ik wil nog veel van de wereld zien). Daarom ben ik erg blij dat de klimaattop in Kopenhagen is, nog net niet op fietsafstand, maar goed te doen met trein of bus. En daarnaast kun je daar natuurlijk veganistisch eten in hippie paradijs Christiania en rondrijden op een fiets van de Kopenhaagse variant op het witte fietsen plan! 

Voor de FairClimate filmpjes kijk je op: www.duurzamestudent.nl/tag/fairclimateers
Voor informatie over Project Survival NL kijk je op: www.facebook.com/pages/Project-Survival-Netherlands/158370556146 

 

Back To Top