skip to Main Content

Tweede Kamer wil kraanwater

Bronwater is vooral milieubelastend en duur

Een klein jaar geleden schreven we op deze website al over hoe vervuilend de productie van bronwater is voor het milieu. Inmiddels is dit nieuws ook in de Tweede Kamer doorgedrongen. Er wordt in Den Haag al langer kraanwater geserveerd, maar straks is bronwater ook op jouw universiteit niet meer te verkrijgen.

Het televisieprogramma Netwerk maakte een reportage over het ‘flessenwater’. Een meerderheid van de politici zou voor een verkoopverbod van flesjes bronwater in openbare gebouwen zijn. Kees Vendrik, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, zegt in de uitzending: “Ik wil de minister van VROM vragen te stoppen met kopen van flesjes en die aan te bieden in kantines van overheidsgebouwen.”
Maar voordat de overheid in gaat grijpen kun je zelf je flesjes al hergebruiken voor kraanwater. Makkelijk, gratis en nog goed voor het milieu ook.

Milieubelastend

Want niet alleen het flesje zelf maar ook het oppompen, bottelen en vervoeren van water heeft zo z’n invloed op het milieu. De fles zelf, vervaardigd uit aardolie, moet als afval verbrand worden of komt op straat terecht. En zo’n plastic flesje doet er duizend jaar over om afgebroken te worden in de natuur.

Gezond?
Bronwater wordt vaak gepresenteerd als gezond. Geen enkel onderzoek heeft dat echter bewezen, en dat terwijl Nederland bekend staat om de uitstekende kwaliteit van haar kraanwater.
En dat terwijl water zoals Bar-Le-Duc, vers sprankelend water, uit dezelfde Utrechtse bron komt als drinkwater. Hetzelfde verhaal in de Verenigde Staten, zo laat CNN zien.

De uitzending van Netwerk kun je bekijken via Uitzending Gemist, of kijk ‘The Truth About Bottled Water’, waarin twee Amerikanen met bronwater aan de slag gaan.

Beeld: Flickr.com/Fen Oswin

 

Back To Top