skip to Main Content

Vrijwilligerswerk via Activity International

Ronald Onderdijk heeft vrijwilligerswerk gedaan in Nepal

“Over 11 dagen is het zover. Dan vertrek ik voor 6 weken naar Nepal om vrijwilligerswerk te gaan doen. Het is een sprong in het diepe, maar ik heb er erg veel zin in en ik hoop dat ik mijn steentje kan bijdragen. Wat zal het een avontuur worden.

Ik ben niet de volledige 6 weken bezig met vrijwilligerswerk. Zo zal er na aankomst een oriëntatie in de Kathmandu Vallei plaatsvinden. Ik krijg dan basis-taallessen en zal wat meer leren over de cultuur van Nepal. Daarnaast zullen we een bezoek brengen aan verschillende interessante plaatsen, waaronder natuurlijk Kathmandu. Tijdens de oriëntatie verblijf ik (samen met andere vrijwilligers afkomstig uit allerlei hoeken van de wereld) 4 dagen bij een gastfamilie, en kan ik kennismaken met het dagelijkse leven van de Nepalezen. Ik eet met de familie en krijgt op deze manier de eerste intensieve indrukken van het land en de mensen.

Gedurende de 6 weken vinden er ook nog 3 excursies plaats. Zo zit er een 3-daagse rafttocht in, een 6-daagse trektocht door de Himalaya en een olifantensafari in Chitwan National Park”.

In Nepal:
“Gisteren is tijdens het orientatiegesprek het een en ander duidelijk geworden. Vandaag stond de Monkeytempel en Durban Square op het programma met vanavond Nepalese taallessen. We vanmiddag nog naar ons gastgezin gebracht waar we waarschijnlijk Dhal Bat gaan leren koken en daar uiteraard zullen slapen. Dat zal in ieder geval samen met James zijn, dus ik ben nog steeds niet helemaal alleen. Gisterenavond hebben we samen met Hari typische Nepalees eten gegeten. Het is normaal om hier met je handen te eten, maar dan alleen met je rechter. Als je hier toch bent, vind ik ook dat je lekker mee moet gaan in de gewoontes. Ik weet dat we morgenochtend eerst beginnen met Nepalese les en daarna gaan we weer op pad.

Na een gesprekje met Rohid (een medewerker van Himalayan Encounters) werd duidelijk dat ik geplaatst werd bij een weeshuis, genaamd: Children Welfare Home, waar 29 kinderen wonen. Ze hebben de leeftijd van 5 t/m 19 jaar oud. 

Na de oriëntatie was het tijd me daadwerkelijk met het project bezig te houden. Naast het helpen bij het huiswerk, was er ook ruimte voor sport en spel: Pinpong, voetbal, volleybal etc. Bij het van school halen van de kinderen was het echt super leuk om te zien dat ze zo blij zijn om jou weer te zien. Ook heb ik samen met de kinderen en andere vrijwilligers een muurschildering in het weeshuis gemaakt.

Op mijn laatste dag kreeg ik een speciaal kado: een tika op ons voorhoofd en daarna bedankte Tulbir en Bijay de vrijwilligers voor onze geweldige tijd. Zelf hebben we ook de nodige kadootjes gekocht: een foto-album met foto? gedurende mijn tijd bij het weeshuis, tafeltennisbedjes,  paraplu’s, haar-elastieken, armbandjes, opplak tika’s  5 springtouwen, 2 badmintonrackets. De kinderen waren er echt zo gelukkig mee. Het is echt zo fantastisch om al die gelukkige gezichtjes te zien. Het afscheid viel me uiteindelijk erg zwaar en ik kan dan ook niet wachten om ze volgend jaar weer op te gaan zoeken.”

www.activityinternational.nl/

Back To Top