skip to Main Content

Groen geleerd is duurzaam gedaan

Bureau-artikelen deel I: Apparatuur

Je hebt je bureau al bij de kringloopwinkel uitgezocht, radiatorfolie achter je verwarming geplakt en je studieboeken bij Marktplaats gevonden. Maar hoe maak je je studeerplek duurzaam tot in de details? Duurzamestudent.nl zocht het voor je uit. In een driedelige reeks artikelen laten we je zien hoe je  helemaal duurzaam én hip aan de studie. Van netbook tot nietje. Deze week: apparatuur.

De meeste stroom op je studeerkamer gaat doorgaans op aan computeren. Ben je toe aan een nieuwe laptop of PC, dan is het dus raadzaam er een te nemen met een efficiënte processor en een laag energieverbruik. Het zuinigst zijn de netbooks, die op adapters van 40 Watt werken, zoals de MSI Wind Eco netbook die bovendien een batterij heeft met een duur van 9 uur. Nadelen aan netbooks, zoals het kleine scherm en het ontbreken van een dvd-speler kunnen het echter aantrekkelijker maken om een laptop aan te schaffen. Laptops verbruiken doorgaans zo’n 90 Watt, maar dat kan beter. Zo heeft de Aspire Timeline-serie van Acer een verbruik van slechts 65 Watt. Volgens de fabrikant is de Timeline 40% efficiënter dan andere laptops dankzij processoren met een ultralaag voltage en een dun LED-backlight beeldscherm, zonder af te doen aan prestatie. Dat is echter niet helemaal waar, de Timeline is wel iets langzamer dan de standaard laptop.

Het vermogen van een systeemkast met monitor ligt tussen 130 en 400 watt. Toch graag een desktop PC kopen? Check dan Epeat.net, waar computers vergeleken zijn op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid wat betreft het gebruik van schadelijke materialen, levensduur, energiegebruik en verpakking. En vergeet niet om Cool’n’Quiet of EnhancedSpeedstep aan te zetten om zo heel wat energie te besparen.

Zowel laptops als PC’s hebben overigens de mogelijkheid om de lamp van het beeldscherm te dimmen. Dit scheelt niet alleen energie, het is ook nog eens fijner voor je ogen! Daarnaast kun je een Ecobutton aan je apparaat hangen. Deze uitwendige knop zet het in de energiebesparende modus ‘ecomode’, een modus waarin de computer en monitor even weinig stroom verbruiken als wanneer ze uit staan. Het voordeel is echter dat je hierbij je computer niet aan of op stand-by laat  als je bijvoorbeeld eventjes een kopje thee gaat drinken. Het USB-device zou hierdoor zo’n 135kg CO2 per jaar besparen. De ecoknop heeft een mooi plaatje en is in diverse onlineshops verkrijgbaar, zoals Kudzu en Nigel’s eco store. Geen usb-gat over? Ga dan voor de ecoknop ingebouwd in je eco-muis! Minister Cramer heeft zelfs al een draadloze muis op zonne-energie weten te scoren. Helaas zullen wij er nog even op moeten wachten… Dan maar gaan voor de HP-muis Wireless Eco-comfort, die een efficient energieverbruik en deels gerecycled plastic garandeert. Een andere eco-muis vind je hier, die klikt alleen wat minder fijn.

Dan de verlichting. Hiervoor kun je bij de Ikea terecht, waar ze leuke kleurige bureaulampjes op zonne-energie hebben genaamd ‘Sunnan‘. Sunnan bevat een LED-lamp die in 9-12 uur door zonlicht opgeladen wordt en dan 4 uur op volle lichtsterkte (400-500 lux) brandt. Geen snoer, geen batterijen, dus ook nog eens heel praktisch!

Elektronische gadgets die je ook vaak op het studentenbureau aantreft zijn een klokje en een rekenhulpje. H20 heeft hiervoor wel een hele duurzame variant: rekenmachines en bureauklokjes die werken op water! De waterbatterij gaat 2 jaar mee en kan achteraf gerecycleerd en vervangen worden door een nieuwe. De klokjes zien er ook nog eens hip uit in de vorm van een blikje. Kudzu en Nigel verkopen beiden H20 voor niet veel geld.

Back To Top