skip to Main Content

Stage in de ontwikkelingssamenwerking

Aster loopt stage bij Commundo

Sinds half augustus loop ik stage bij Stichting Commundo in Amersfoort. Deze organisatie werkt binnen de sector ontwikkelingssamenwerking.

Zij biedt vrijwilligersreizen naar ontwikkelingslanden aan. Hierbij doen de vrijwilligers twee weken vrijwilligerswerk in een NGO. Daarna wordt een mooie reis door het land gemaakt, onder begeleiding van een gids die in het land woont en de cultuur en de taal kent. Er zijn sociale projecten, bouwprojecten en natuurprojecten.
Naast de reguliere reizen, heeft Stichting Commundo ook ParticipAID reizen. Deze reizen zijn gericht op mensen met een beperking en de integratie van deze mensen in de maatschappij, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Hierbij gaan mensen met en zonder beperking mee, zij worden door middel van het buddy-systeem aan elkaar gekoppeld en werken in tweetallen. Bij de ParticipAID reizen wordt altijd gewerkt in een NGO die werkt met mensen met een beperking.

Ik heb bos-en natuurbeheer gestudeerd in Wageningen, specialisatie beleid en een minor in communicatie. Na mijn studie ben ik op zoek gegaan naar een stage, om werkervaring op te doen en zo mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ik was vooral op zoek naar iets dat mij aansprak.

Je zou zeggen dat deze stage niks met mijn studie te maken heeft en dat klopt! Althans voor een deel, maar voor een deel ook niet; duurzaamheid, community based management en eco tourism, dat is wat terugkomt in de studie en waar Stichting Commundo mee bezig is.

Commundo brengt mensen in aanraking met ontwikkelingswerk. Mensen zijn eerder geneigd iets te doen als ze het met eigen ogen gezien hebben; zij zullen bv. eerder fairtrade producten kopen of een hulpstichting opzetten als zij de situatie ter plaatse hebben gezien. Het gaat hier om sociale duurzaamheid. Duurzaamheid op milieugebied vind ik erg belangrijk, maar sociale en milieu duurzaamheid hangen nauw met elkaar samen. Een omslag in milieubeleid en het goed regelen van sociale aspecten moet tegelijkertijd plaatsvinden. In veel landen is het sociale aspect nog niet goed geregeld, iets waar ik wel achter kom met mijn stage bij Commundo. Juist dáárom is ontwikkelingssamenwerking en het betrekken van mensen hierbij zo belangrijk.

Waar houd ik me bij Commundo zoal mee bezig? Het is een kleine organisatie, dus ik kan overal bij mee kijken, maar heb ook mijn eigen taken; Xplore, het organiseren van een vrijwilligersdag, promotie voor bepaalde reizen, schrijven van projectresultaten en het bijhouden van de hyves, twitter en facebook (en het schrijven van dit artikel šŸ˜‰ ).

Xplore is op het moment de grootste taak waar ik me bezig houd; een subsidieprogramma van Buitenlandse Zaken. Deze zomer heeft Stichting Commundo vijf van deze gesubsidieerde groepsreizen voor jongeren gehad. Dit zijn andere reizen geweest dan de gewone Commundo reizen; de jongeren hebben twee of drie weken gewerkt en geen rondreis gemaakt. Bij terugkomst in Nederland moeten zij elk op een interactieve manier 150 mensen bereiken met hun ervaring. Daarnaast moeten zij allemaal formulieren inleveren. Ik zie erop toe dat dit gebeurd, kijk uit naar nog een aantal mogelijkheden voor jongeren die moeite hebben 150 mensen te bereiken en onderhoud contact met de deelnemers en Xplore.

Stichting Commundo is een leuke organisatie met leuke mensen. Het kantoor zit op vijf minuten lopen van het station; ideaal. Ik kom in aanraking met mensen die ontwikkelingswerk belangrijk vinden, van reizen houden en streven naar een duurzame wereld. Ook kom ik in aanraking met groepen waar ik nog nooit mee in aanraking ben geweest: mensen met een beperking.

Door alle ervaringen, reisbeschrijvingen, foto’s en filmpjes die langskomen krijg ik zin om zelf een keer met een Commundo-reis mee te gaan!

 

Voor meer informatie over commundo, ga naar www.commundo.nl

 

Door: Aster Wijsman

Back To Top