skip to Main Content

Groen geleerd is duurzaam gedaan II

Bureau-artikelen deel 2: Schrijfwaren

Je hebt je bureau al bij de kringloopwinkel uitgezocht, radiatorfolie achter je verwarming geplakt en je studieboeken bij Marktplaats gevonden. Maar hoe maak je je studeerplek duurzaam tot in de details? Duurzamestudent.nl zocht het voor je uit. In een driedelige reeks artikelen laten we je zien hoe je  helemaal duurzaam én hip aan de studie. Van netbook tot nietje. Deze week: schrijfwaren.

Voor duurzame papier-, schrijf- en tekenwaren zit er in Utrecht in de Zakkendragerssteeg een goede winkel genaamd Bureau Bewust, deze heeft een gelijknamige webshop. Hier kun je terecht voor je kartonnen pennen, mappen uit boombast, kringlooppapier schrijfblokken, notitieboekjes, printpapier, agenda, briefpapier en enveloppen uit oude atlaskaarten. Ook hebben ze bijzondere bureau-assecoires zoals neonpotloodtekstmarkers en een grappige niettang die zonder nietjes 2-3 blaadjes aan elkaar weet te hechten. Bij Kudzo vind je nog een composteerbare lineaal en geodriehoek. Breekt die van jou ook altijd? Dan is het niet erg als je deze weg moet gooien. De kaartjes, kalenders en notitieboekjes van Botanical Paperworks mag je zelfs gewoon in de tuin gooien: het 100% gerecycleerde papier bevat zaadjes voor wilde bloemen.

Voor milieuvriendelijke pennen en potloden hoef je overigens niet naar een speciale winkel: bekende merken zoals Pilotpen en Stabilo hebben ook een groene lijn. Pennen uit pilots BeGreen-serie bestaan voor 67-98% uit gerecycled materiaal en zijn er in allerlei soorten en maten. ‘Stabilo Green‘ is een reeks potloden van hout uit verantwoord beheerde bossen met het FSC keurmerk. Naast de lood- en vernisvrije kleur- en tekenpotloden bevat de serie ook vetpotloden die je prima in de plaats van giftige viltstiften kunt gebruiken.

Daarnaast is het goed te weten dat je voor duurzaam geproduceerd printpapier ook niet ver hoeft te zoeken. Het bekende “Double A Paper” is niet gemaakt van gerecycled papier, toch hoef je voor het regenwoud niet te vrezen. Double A werkt volgens het zogenaamde Farmed Trees-concept, waarin het hout komt van een miljoen Thaise boeren die eucalyptusbomen kweken langs hun rijstvelden en akkers, en daarmee extra geld verdienen. Goed voor zowel het milieu als de Thaise economie. Realiseer je hierbij alleen wel dat het papier naar Nederland getransporteerd wordt, in plaats van gefabriceerd in eigen of buurland, zoals bij kringlooppapier geschied. Dit zou echter gecompenseerd worden door de zuurstofproductie die in de drie tot vijf jaar dat de bomen door de boeren worden gekweekt, de CO2-emissie met 1,32 miljoen ton per jaar reduceert.

Om op je bureau nog meer papier te sparen nog een eenvoudige tip: zet een bakje neer waarin je oude kassabonnetjes bewaart. Prima als memobriefje of boodschappenlijstje te gebruiken!

Back To Top