skip to Main Content

Op weg naar Kopenhagen: Christopher Baan

Bestuurslid bij World Student Community for Sustainable Development

In december vindt in Kopenhagen de VN-klimaattop plaats, die moet leiden tot een krachtige opvolger van het Kyoto-protocol. De komende maanden besteedt duurzamestudent.nl aandacht aan studenten die naar die top in Kopenhagen gaan. Deze bijdrage komt van Christopher Baan (23), student International Development Studies in Wageningen.

Leuk dat je naar de klimaatconferentie Kopenhagen gaat! Hoe heb je dat geregeld?
Ik ben bestuurslid bij WSC-SD (World Student Community for Sustainable Development). We zijn geaccrediteerd door de Universiteit van Gothenburg.

Wat ga je daar doen?
We nemen met een werkgroep van circa 20 personen deel aan de COP15 onderhandelingen als ‘observer organisation’, en ook aan alle informele side events. Hoofdpunt is voor ons de publicatie van een e-book met de 20 meest innovatieve student-initiatieven rondom klimaat wereldwijd.  Dit boekje wordt gepresenteerd op 10 december tijdens de YouNGOs Day. Doel van het e-book is vooral het inspireren van prominente mensen in bedrijfsleven, universiteiten, overheden en civil society om dergelijke succesvolle studenteninitiatieven te ondersteunen. Wij laten zien dat we niet passief afwachten wat de politici doen (al of geen Copenhagen Treaty), maar dat we zelf met oplossingen en innovaties komen en de kracht van interdisciplinair samenwerken weten te benutten.

Klinkt interessant… Hoe bereid jij je hierop voor?
We zijn nu bezig het boekje samen te stellen en te produceren. Verder zijn we bezig voor de werkgroep een briefing samen te stellen met de belangrijkste COP15 agendapunten, key publications, de standpunten van de verschillende landen, etcetera.

Wat lijkt jou de ideale uitkomst van de klimaatconferentie?
1. Concrete toezeggingen van landen over hoeveel CO2-uitstoot ze zullen verminderen
2. Concrete toezeggingen van ontwikkelde landen hoeveel geld ze zullen besteden aan adaptatie in LDCs (Least Developed Countries, red.) en ontwikkelingslanden

En heb je daar iets van invloed op of kom je toch vooral als toeschouwer?
We hebben niet de illusie dat we hier beleid kunnen beïnvloeden. Wel zullen we zo goed als dat gaat alle bestaande media- en klimaat- campagnes ondersteunen en de boodschap over een groot netwerk verspreiden. Voor ons is de hele COP15 toch vooral een leer-ervaring.

Terug in het hier & nu: heb je een ‘duurzame’ levensstijl?
Als je het heel erg nauw neemt en netto uitrekent, niet echt. Ik ben wel (weer) vegetariër, heb mezelf voorgenomen om komend halfjaar geen plastic flesjes meer te kopen en ik heb overal spaarlampen ingedraaid. Maar aan de andere kant vlieg ik wel weer redelijk veel en ben ook een papier-grootverbruiker…

Komen duurzame thema’s als klimaat, materialen, eerlijke economie etcetera ook terug in je studie?
Absoluut, daar gaat m’n studie over. Ik heb nu een minor in klimaatbeleid/natural resource management.

Kopenhagen is wel koud in de winter. Wat zou volgens jou een relaxtere locatie zijn voor zo’n conferentie?
Barcelona šŸ™‚ Toch nog lekker centraal in Europa.

Heb je nog wat tips & links voor ons – ter inspiratie of voor meer info?
Kijk eens op cop15.wscsd.org

Back To Top